Metro-portal.hr

objavljeno 01.04.2019. 09:01:00
VEZA

Bioritam i objave na društvenim mrežama

Stil pisanja mijenja se kada padne mrak, te postaje više emotivan i impulzivan, ali i više društven.

Kako tweetamo?
Kako tweetamo? (Arhiva)

Bioritam nema samo veze s raspoloženjem, već i s objavama na društvenim mrežama, pokazala je velika analiza tweetova korisnika Twittera - ujutro se uglavnom pišu analitičke, smirene objave, no navečer se priča mijenja i stižu gotovo isključivo impulzivni i emotivni tweetovi.

Ovaj je obrazac ponašanja otkriven u studiji s engleskog Sveučilišta u Bristolu nakon analize čak sedam milijardi riječi u preko 800 milijuna poruka na Twitteru.

Stručnjak sa sveučilišta u Bristolu za umjetnu inteligenciju Nello Cristianini s kolegama je analizirao anonimne poruke na Twitteru u 54 velika britanska grada u razdoblju od 4 godine i razvrstao ih je prema 73 pokazatelja povezana s različitim stilovima razmišljanja.

Studija, objavljena u znanstvenom časopisu Plos One, otkrila je kako korisnici između 5 i 6 sati ujutro koriste najveći udio riječi povezanih s logičkim zaključivanjem, inteligencijom i obrazovanjem.

Stil pisanja se mijenja kada padne mrak, te postaje više emotivan i impulzivan, ali i više društven.

Između 3 i 4 sata ujutro objave nam postaju više egzistencijalne prirode, i izražene emocije su daleko manje pozitivne.

''Analiza medijskih sadržaja, ako je učinjena ispravno, može nam pružiti vrijedne informacije o društvenim i biološkim znanostima. Mi i dalje pokušavamo naučiti kako iskoristiti najviše od toga'', rekao je koautor istraživanja Stafford Lightman.

Zaključno, studija je pokazala kako se korištenje jezika mijenja snažno i predvidljivo u skladu s dnevnim ciklusom tijela, te se uklapa u razlike u neuronskim aktivnostima našeg mozga, metabolizma i razine hormona.

01.04.2019. 09:01:00
http://metro-portal.hr/bioritam-i-objave-na-drustvenim-mrezama/117751/