Metro-portal.hr

objavljeno 27.11.2009. 09:26:47
medicinski pioniri

Bioničko oko omogućilo mu da vidi prvi put nakon 30 godina

Signali iz naočala šalju se do mozga posebnom tehnologijom čime se pacijentu vraća kakav takav vid

Peter Lane ponovo vidi nakon 30 godina mraka
Peter Lane ponovo vidi nakon 30 godina mraka (www.dailymail.co.uk)

Čovjek za kojeg se mislilo da više nikada neće progledati ponovo može čitati zahvaljujući bioničkom oku koje mu je djelomično povratilo vid.

Peter Lane jedan je od prvih sretnika kojima su ugrađeni elektronički prijemnici u oko koje signale primljene u naočalama šalju do mozga.

Ovaj 51-godišnjak iz Manchestera sada može vidjeti obrise predmeta i mjesta poput hodnika, vrata, namještaja i može čitati slova kroz niz svjetlosnih točaka i to nakon 30 godina mraka. "Zasad čitam samo male riječi, no i to je početak. Liječnici su mi rekli da će mi dati ekran tako da mogu čitati kod kuće i nadam se da ću uskoro moći i sam čitati pisma koja primim", rekao je Peter.

On se u svojem stanu snalazi bez problema čak i kad nema naočale jer zna gdje se što nalazi, no van doma one mu daju osjećaj sigurnosti i više neovisnosti.

"Slike koje vidim se kreću i treba malo vremena da se naviknem na to, no mogu vidjeti automobile - izgledaju poput vune. Uzbudljivo je biti dijelom ispitivanja", rekao je Lane.

Inače, Lane je jedan od 32 ljudi na svijetu koji sudjeluju u  testiranjima ove tehnologije čija je namjera pomoći onima koji boluju od poremećaja povezanih s retinom i koji uzrokuju postepen gubitak vida tijekom godina - retinis pigmentosa.

Ukratko, sam proces je "jednostavan" - kamera na naočalama prima vanjske signale koje zatim šalje u procesor na pojasu pacijenta. Procesor prebacuje slike u električne signale koji se šalju u odašiljač u naočalama, a odašiljač pak prenosi te iste signale bežično do prijemnika ugrađenih u pacijentovo oko. Prijemnici stimuliraju živce u oku koji prenose električne impulse do mozga. Čitava tehnologija pokreće se baterijama koje pacijent nosi za pojasom.

Napravu je razvila američka tvrtka Second Sight a trenutno je 11 liječnika na svijetu propagira i koristi u tretmanima.
27.11.2009. 09:26:47
http://metro-portal.hr/bionicko-oko-omogucilo-mu-da-vidi-prvi-put-nakon-30-godina/27343/