Metro-portal.hr

objavljeno 27.08.2010. 13:18:02
OČEKUJTE TEGOBE

Biometeorološka prognoza od 28. do 31. kolovoza

U Hrvatskoj će biometeorološke prilike tijekom sljedećih nekoliko dana biti uglavnom nepovoljne

biometeorološka prognoza
biometeorološka prognoza (Shutterstock)

Biometeorološke prilike u Hrvatskoj će od 28. do 31. kolovoza biti uglavnom nepovoljne, a koncentracija peludi u zraku visoka, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod.

Zbog premještanja frontalnog poremećaja iznad Hrvatske biometeorološke će prilike sutra, u subotu, biti nepovoljne. Meteoropati će se žaliti na glavobolju, razdražljivost, smanjenu koncentraciju i bolove na mjestima ranijih ozljeda. Tegobe od kojih inače pate astmatičari, reumatičari i srčani bolesnici biti će pojačane nepovoljnim vremenskim utjecajem.

Koncentracije peludi korova bit će visokih, na nekim područjima kontinentalne Hrvatske i vrlo visokih vrijednosti, s dominacijom peludi ambrozije, a na Jadranu umjerenih s niskim koncentracijama peludi ambrozije.

U nedjelju, 29. kolovoza, biometeorološke će prilike biti razmjerno nepovoljne. Tegobe uzrokovane vremenom mogu se javiti kod meteoropata i kroničnih bolesnika. Pelud korova bit će vrlo visokih koncentracija u kontinentalnom dijelu zemlje, s vrlo visokom koncentracijom peludi ambrozije, pa se savjetuje oprez osobama alergičnim na ovu pelud.

U ponedjeljak, 30. kolovoza zbog nepovoljnih biometeoroloških prilika meteoropati će imati glavobolju, bit će razdražljivi i slabije koncentracije. Tegobe uzrokovane vremenom imat će i astmatičari, reumatičari i srčani bolesnici.

Koncentracije peludi korova bit će visokih, na nekim područjima kontinentalne Hrvatske i vrlo visokih vrijednosti, s dominacijom peludi ambrozije, a na Jadranu umjerenih s niskim koncentracijama peludi ambrozije.

Smirivanje vremena donijet će u utorak, 31. kolovoza, postupno poboljšanje biometeoroloških prilika. Iako su tegobe uzrokovane vremenom još uvijek moguće biti će nešto slabije izražene. Pelud korova bit će vrlo visokih koncentracija u kontinentalnom dijelu zemlje, s vrlo visokom koncentracijom peludi ambrozije. (hina/metro-portal)

27.08.2010. 13:18:02
http://metro-portal.hr/biometeoroloska-prognoza-od-28-do-31-kolovoza/46850/