Metro-portal.hr

objavljeno 20.08.2010. 13:45:00
ISKORISTITE VIKEND

Biometeorološka prognoza od 21. do 24. kolovoza

Nakon dobrog vikenda, biometeorološke prilike će se početkom sljedećeg tjedna pokvariti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Povoljne biometeorološke prilike zadržat će se tijekom vikenda, ali početkom tjedna uslijedit će pogoršanje, meteoropatima se preporuča da smanje napor u najtoplijem dijelu dana, uzimaju dovoljno tekućine i zaštititi se od UV zračenja.

U subotu 21. kolovoza i nedjelju 22. kolovoza nastavit će se razdoblje povoljnih biometeoroloških prilika. Većina ljudi će se osjećati dobro i neće imati poteškoće uzrokovane vremenom. Potrebno je uzimati dovoljne količine tekućine i obavezno se zaštititi od UV zračenja. Pelud korova bit će visokih koncentracija u kontinentalnom dijelu zemlje, s visokom koncentracijom peludi ambrozije i umjerenom koncentracijom pelina, pa se savjetuje oprez alergičnima na ovu pelud.

U ponedjeljak (23. kolovoza) i utorak (24. kolovoza) biometeorološke prilike će se pogoršati. Kod meteoropata je moguć umor, manjak koncentracije i razdražljivost, a tegobe od kojih inače pate kronični bolesnici bit će nešto jače izražene. Reumatičari će osjećati bolove, a tegobe su moguće i kod srčanih bolesnika. Preporuča se smanjiti napor u najtoplijem dijelu dana, uzimati dovoljno tekućine i zaštititi se od UV zračenja.

I početkom idućega tjedna koncentracije peludi korova bit će visokih vrijednosti u kontinentalnoj Hrvatskoj, a na Jadranu umjerenih. Pelud trava bit će niskih koncentracija u cijeloj Hrvatskoj, navodi se u priopćenju Državnog hidrometeorološkog zavoda koji biometeorološku prognozu izrađuje u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".(hina/metro-portal)

20.08.2010. 13:45:00
http://metro-portal.hr/biometeoroloska-prognoza-od-21-do-24-kolovoza/46490/