Metro-portal.hr

objavljeno 03.04.2011. 17:04:00
PRIKRIVENA PRIJETNJA

Biološke invazije mogu biti štetnije od prirodnih katastrofa

Iako se mnoge 'strane' vrste naseljavaju u pojedinim područjima bez veće štete, najgore biološke invazije mogle bi izazvati višestruka izumiranja lokalnih životinjskih vrsta i veliku ekonomsku štetu

Jasen kojeg je uništio insekt Agrilus planipennis
Jasen kojeg je uništio insekt Agrilus planipennis (Deviantart/Wikipedia)

Biološke invazije dobivaju znatno manje pozornosti od prirodnih katastrofa, ali mogu biti u ekonomskom smislu puno štetnije, tvrde biolozi. Anthony Ricciardi sa Sveučilišta McGill je s kolegama došao do zaključka da invazije određenih životinjskih vrsta postaju sve učestalija pojava diljem svijeta, ponajviše zahvaljujući međunarodnoj trgovini (na primjer, insekti i manje životinje iz Azije mogu se zavući među robu i stići do Europe i Amerika).

Smaragdni bušač

Iako se mnoge 'strane' vrste naseljavaju u pojedinim područjima bez veće štete, najgore biološke invazije mogle bi izazvati višestruka izumiranja lokalnih vrsta. Kad je Nilski grgeč ili smuđ izvršio invaziju na afričko jezero Victoria, doprinio je izumiranju preko 200 vrsta ribe. Takve invazije mogu imati ogromne ekonomske učinke - na primjer, uništavanje jasena koje vrši insekt koji buši drvo, takozvani 'smaragdni bušač' Agrilus planipennis (fotografija lijevo) SAD će u narednih deset godina stajati oko 10 milijardi dolara.

Istraživači kažu da planovi za smanjenje štete trebaju uključivati educiranje, osmišljavanje novih načina prevencije uništavanja i metodologije brzog reagiranja i procjene stanja kao i sustava informiranja  i koordiniranja mjerodavnih institucija. Kao primjer navode Novi zeland koji je donio zakon o upravljanju i nadgledanju prijetnji bioraznolikosti i prirodnim resursima. Detalji istraživanja objavljeni su u časopisu BioScience.

03.04.2011. 17:04:00
http://metro-portal.hr/biologijske-invazije-mogu-biti-stetnije-od-prirodnih-katastrofa/57286/