Metro-portal.hr

objavljeno 07.08.2013. 18:02:00
COOL

Biodizel stiže iz jelki?

Znanstvenici su istraživali miris jelke, a genetskim inženjeringom našli su alternativu dizelskom gorivu – biodizel iz zimzelena stabla uz pomoć mikroba

Od zimzelene biljke do biodizela
Od zimzelene biljke do biodizela (Automania)

Znanstveni istraživači Office of Science Joint BioEnergy Institute (JBEI) tražili su način kako zadržati izvorni miris božićne jelke cijelu godinu, a istraživanjem su pronašli način za stvaranje alternativnog obnovljivog izvora koji će poslužiti kao alternativa dizel gorivu.

Naime, tim JBEI znanstvenika na čelu s Taek Soon Lee, koji upravlja JBEI metaboličkim inženjering programom, koristi genetski inženjering za stvaranje napredne alternative D2 dizelskog goriva - poznatijeg kao dizela koji kao gorivo koriste motori kamiona i automobila.

Dok većina biodizelskih goriva trenutno dolaze iz biljnih ulja istraživači na JBEI krenuli su drugačijim putem, te su stvorili spoj nazvan 'bisabolane'. Prijašnji istraživači nisu uzimali u obzir korištenje 'bisabolane', jer je iz skupine kemikalija poznate kao terpentin, a koja se koristi uglavnom u parfemima.

Znanstvenici JBEI  pokazali su po prvi put da 'bisabolane' može poslužiti kao prava alternativa dizelskom gorivu nastalom iz fosilnog izvora energije (sirove nafte). U laboratoriju su uzeli gen iz zimzelena stabla te su umetanjem dvije različite vrste mikroba (kvasac i E-coli) i nakon puno truda mikrobi su proizveli smjesu koja bi se lako mogla pretvoriti u zamjensko dizelsko gorivo.

Cijeli tekst pročitajte na portalu Automania.hr

07.08.2013. 18:02:00
http://metro-portal.hr/biodizel-stize-iz-jelki/79725/