Metro-portal.hr

objavljeno 05.05.2013. 18:12:00
ON LINE DETEKTIVI

Bilo koju osobu pronaći ćete na netu za pola dana

Ne morate znati baš ništa o osobi koju tražite, ali preko društvenih mreža i on-line servisa naći ćete je u roku keks

Društvene mreže su skoro svemoguće
Društvene mreže su skoro svemoguće (Arhiva)

Istraživanje koje je provedeno u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u Institut za znanost u Abu Dhabiju dokazalo da je svijet danas predobro povezan i da nije potrebno ni mnogo muke niti mnogo truda da biste bilo koju osobu pronašli preko društvenih medija.

Alex Rutherford i njegov tim izveo je eksperiment nazvan "Tag Challenge". Cilj je bio pronaći pet osoba iz pet različitih gradova u Sjevernoj Americi i Europi, a jedino što su o njima znali jest kako izgledaju preko fotografije, grad u kojem žive te su znali su da će nositi majicu na kojoj piše Tag Challenge. Za samo 12 sati uspjeli su pronaći tri od pet osoba.

Kako su istakli, njihova je strategija bila najprije pronaći osobe koje im mogu dati korisne informacije, umjesto da se raspituju kod mnogo većeg broja ljudi. "Taj fenomen najočitija je moć društvenih medija", istakao je Rutherford dodavši da je vrlo bitno to što se preko društvenih medija brzo i lako može mobiliziratii ciljna skupina koristeći geografske informacije.

Zaključak istraživanja jest da geografski kriteriji i informacije koje omogućavaju današnji društveni mediji uvelike smanjuju udaljenosti među ljudima.

Sličan eksperiment proveden prije desetak godina već je dokazao da između svake osobe na zemlji postoji samo šest koraka razdvojenosti.

05.05.2013. 18:12:00
http://metro-portal.hr/bilo-koju-osobu-pronaci-cete-na-netu-za-pola-dana/77947/