Metro-portal.hr

objavljeno 06.06.2010. 23:20:51
NIGERIJA:

Bill Gates zadovoljan napretkom u suzbijanju dječje paralize

Gates je osnovao zakladu za iskorjenjivanje bolesti i zadovoljan je rezultatima u državi Kanu na sjeveru Nigerije

Bill Gates dječja paraliza
Bill Gates dječja paraliza (Getty Images)

Osnivač Mircrosofta Bill Gates izrazio je u nedjelju zadovoljstvo napretkom ostvarenim u kampanji suzbijanja dječje paralize u državi Kanu, na sjeveru Nigerije i izvojevanom pobjedom u borbi s epidemijom te bolesti.

Bill Gates je došao u Kanu vidjeti rezultate kampanje cijepljenja protiv dječje paralize u toj nigerijskog državi u kojoj je ta bolest endemska.

"Sjajno je biti ovdje i vidjeti tolik napredak u smanjenju bremena kakvo je dječja paraliza", rekao je Gates pred plemenskim vođama i političkim čelnicina u Kanu, velikom gradu na sjeveru Nigerije s većinskim muslimanskim stanovništvom.

"Dobri rezultati koje smo ove godine vidjeli u Kanu mogu se pripisati dobro obavljenom poslu i sreći što se virus nije vratio ni iz jedne susjedne zemlje", dodao je.

"Udvostručivanjem naših napora iskorijenit ćemo" bolest, kazao je Gates prilikom posjeta centru za cijepljenje protiv dječje paralize u više četvrti Kana, u okviru Zaklade Billa i Melinde Gates za iskorjenjivanje te bolesti.

Dječja paraliza ili poliomijelitis je zarazna virusna bolest živčanog sustava koja može uzrokovati ukočenost za samo nekoliko sati, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Epidemija virusa dječje paralize u Nigeriji 2003. proširila se na 16 drugih zemalja: Gvineju, Mali, Obalu Bjelokosti, Burkinu Faso, Ganu, Togo, Benin, Bocvanu, Kamerun, Srednjoafričku Republiku, Čad, Sudan, Etiopiju, Jemen, Saudijsku Arabiju i Indoneziju. Nigerija je jedna od četiriju zemalja u svijetu, uz Afganistan, Indiju i Pakistan, u kojima je ova bolest endemska. (hina/metro-portal)

06.06.2010. 23:20:51
http://metro-portal.hr/bill-gates-zadovoljan-napretkom-u-suzbijanju-djecje-paralize/41925/