Metro-portal.hr

objavljeno 21.10.2009. 07:43:24
opasni užitak

Bijelo vino je štetno za zube

Da biste izbjegli oštećenja zubne cakline, uz vino jedite što više sira

(Getty Images)

Redovito uživanje u čaši bijelog vina, kažu njemački stručnjaci, može ozbiljno naštetiti zubima.

Naime, kiselina u bijelom vinu nagriza zubnu caklinu jače nego crno vino. Godina, podrijetlo, količina alkohola, sorta ne igraju nikakvu ulogu u tom slučaju - stvar je u pH vrijednosti vina te duljini vremena u kojem je vino u kontaktu sa zubima.

Ipak, jedete li sir istovremeno pijući vino, možete spriječiti takav efekt pošto sir sadrži kalcij.

Jer upravo je kalcij u zubima ono što vino napada.

Istraživači su u laboratoriju potopili u bijelo vino zube odrasle osobe koji su u tekućini ostali čitav dan. Rezultati su pokazali da je došlo do značajnog gubitka kalcija i fosfora, čak do 60 mikrometara na površini cakline, što je vrlo ozbiljno, kažu stručnjaci.

Riesling ima najjači utjecaj s obzirom da mu je pH najniži među vinima. "Povoljnija" za zube bila bi punija Pinot noir crna vina.

Iako ljudi redovito peru zube nakon konzumacije, dugogodišnje izlaganje utjecaju vina moglo bi svejedno uzeti danak, kaže Brita Willershausen, jedna od autora studije. Štoviše, intenzivno pranje zuba odmah nakon konzumiranja vina samo može pogoršati stvari.

"Tradicija uživanja u različitim sirevima kao desertu ili u kombinaciji s vinom mogla bi imati pozitivan učinak u sprječavanju zubne erozije jer sirevi sadrže kalcij", kažu istraživači.

Takva praksom neutralizira se kiselina i ojačava moć pljuvačke koja je važna za zube.

No, jagode u kombinaciji s bijelim vinom ili pjenušci uz sok kiselog voća sigurno neće štedjeti vaše zube.

"Sposobnost kiselih pića i hrane da erodiraju zubnu caklinu vrlo dobro je poznata, a usto bijelo vino je erozivnije od crnog", rekao je profesor Damien Walmsley iz Britanskog stomatološkog udruženja.

"No, bitan je i način na koji konzumirate vino. Ako planirate gucnuti čašu vina, učinite to u kombinaciji s hranom i napravite pauzu od 30 minuta prije pranja zuba i odlaska u krevet.

Konzumiranjem tog pića uz obrok, luči se više pljuvačke koja je važna za probavu, ali istovremeno i zaštitu zuba. A polusatna pauza prije njihova pranja daje dovoljno vremena caklini da se oporavi od kiseline i postane otpornija na eroziju
21.10.2009. 07:43:24
http://metro-portal.hr/bijelo-vino-je-stetno-za-zube/24702/