Metro-portal.hr

objavljeno 19.07.2011. 11:17:00
'POSLJEDNJI MOHIKANAC'

Bijeli kivi daje nadu Novozelanđanima da će vrsta opstati

Prozvan Manukura, što znači dostojanstvenik na maorskom jeziku, taj potpuno bijeli mužjak izlegao se 1. svibnja u tom svetištu sjeverno od glavnog grada Wellingtona

Manukura - bijeli kivi
Manukura - bijeli kivi (YouTube)

Tišina vlada nad ornitološkim parkom Pukaha, usprkos prisustvu nekoliko stotina posjetitelja koji čekaju kako bi vidjeli vrlo rijetkog bijelog kivija, svetu pticu Maora na Novom Zelandu. Sličan kuglici od vate, dugog kljuna, ta je ptica u nekoliko tjedana postala simbol politike očuvanja koja se vodi na Novom Zelandu kako bi se spriječilo istrebljenje ptice, nacionalnog simbola, piše Hina.

Prozvan Manukura, što znači dostojanstvenik na maorskom jeziku, taj potpuno bijeli mužjak izlegao se 1. svibnja u tom svetištu sjeverno od glavnog grada Wellingtona. Radi se o prvom bijelom kiviju izleglom u zatočeništvu.

Kathy Houkamau, direktorica parka Pukaha, kaže da je taj izniman događaj izazvao neviđen interes za program očuvanja kivija, atipične ptice obično smeđe boje, prepoznatljive po bijelom i tankom kljunu.

Vrsti koja ne može letjeti prijete grabežljivci poput pasa, mačaka, štakora ili tvorova.

Po podacima službi za okoliš koje upravljaju parkom, preostalo je tek 70.000 kivija na Novom Zelandu a nekim podvrstama prijeti istrebljenje.

Objašnjavajući bijelu boju Manukure, stručnjaci tvrde da pripada genetskoj skupini koja nosi bijele mrlje na perju što pruža mogućnost da se životinja izlegne potpuno bijela.

U maorskoj kulturi bijeli kivi smatra se simbolom obnove.

U svetištu Pukaha, osnovanom 2001. godine, strogi znanstveni program primjenjuje se kako bi se potakla reprodukcija kivija i zaštitilo ih se od grabežljivaca. Strategija se pokazala uspješnom jer se samo ove godine izleglo 14 ptića, nasuprot prosjeku od dva godišnje između 2005. i 2010. godine

19.07.2011. 11:17:00
http://metro-portal.hr/bijeli-kivi-daje-nadu-novozelandjanima-da-ce-vrsta-opstati/61444/