Metro-portal.hr

objavljeno 19.07.2013. 11:04:59
FILMSKA KRITIKA

Bijela zastava na Bijeloj kući

Kako u Hollywoodu obično biva, kad nabodu neku dobru ideju, odmah to moraju učiniti dvaput

Roland Emmerich je malo zakasnio
Roland Emmerich je malo zakasnio (Arhiva)

Ako je netko zaslužio da mu se povjeri 150 milijuna dolara budžeta da na filmskom platnu razori Bijelu kuću, onda je to velemajstor filma katastrofe Roland Emmerich. Ne bi mu to doduše bilo prvi put, već je to učinio u „Danu nezavisnosti", ali jasno je da destrukcija Bijele kuće zaslužuje više od tek par kadrova.

No, kako u Hollywoodu obično biva, kad nabodu neku dobru ideju, odmah to moraju učiniti dvaput pa je i film o Bijeloj kući doživio sudbinu bezbrojnih drugih holivudskih „dupljaka.

Uglavnom, u takvim slučajevima tko prvi dođe do cilja, obično pokupi vrhnje, pa je tako i minutu stariji blizanac, neloši „Pad Olimpa" Antoinea Fuquae s Gerardom Butlerom kapitalizirao svoja tri mjeseca prednosti nad „Misijom" u dolasku u kina i zaradio korektnih 160-ak milijuna U$D, dok je „Misija" gadno flopnula s upola manjim prihodom.

No, hoćete li biti zadovoljni, drugo je pitanje. Uvodnih pola sata, sve do trenutka dok ne krene destrukcija Bijele kuće, prilično je traljav, ali kad krene akcija tu se Emmerich mnogo bolje snalazi pa spektakla, makar i klišejiziranog stvarno ne manjka.

U glavnom su ulogama Channing Tatum, Jamie Foxx, a hoće li Bijela kuća na kraju zaista pasti možete pročitati OVDJE.

 

19.07.2013. 11:04:59
http://metro-portal.hr/bijela-zastava-na-bijeloj-kuci/79339/