Metro-portal.hr

objavljeno 29.04.2010. 23:39:49
EKOLOŠKA KATASTROFA

Bijela kuća pomoći će u borbi protiv naftne mrlje u Meksičkom zaljevu

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs izjavio je da će se incident u Meksičkom zaljevu uzeti u obzir kod odlučivanja o daljnjem povećanju eksploatacije nafte u priobalju SAD-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Američki predsjednik najavio je u srijedu veće uključenje njegove administracije i saveznih vlasti, uključujući i ministarstvo obrane, u borbu s velikom naftnom mrljom u Meksičkom zaljevu koja prijeti ekološkom katastrofom u priobalju Louisiane i delti rijeke Mississippi.

"Moja će administracija iskoristiti sva raspoloživa sredstva, potencijalno i ministarstvo obrane, kako bi odgovorili na taj incident", rekao je Obama, ističući da je naftna korporacija "British Petrol (BP) odgovorna za financiranje troškova operacije čišćenja" naftne mrlje, nastale nakon prošlotjedne eksplozije i potonuća platforme na njezinoj bušotini Deepwater Horizon.

Guverner Louisiane Bobby Jindal u četvrtak je proglasio izvanredno stanje, rekavši da naftna mrlja, koja je stigla na 10-kilometra od obale, "prijeti prirodnim resursima".

Janet Napolitano, ministrica domovinske sigurnosti, rekla je na brifingu u Bijeloj kući da je naftna mrlja "prioritet od nacionalne važnosti", što znači da se u borbi s njom mogu korisiti sredstva saveznih fondova. Napolitano će u petak posjetiti Louisianu, zajedno s ministrom unutarnjih poslova Kenom Salazarom i Lisom Jackson, ravnateljicom Agencije za zaštitu okoliša.

U četvrtak je utvrđeno da nafta istječe na tri mjesta iz oštećenih podmorskih instalacija bušotine, na 1500 m dubine. Radi se o pet puta većim količinama od prvotno procijenjenih, o 5.000 barela dnevno (22.730 litara) a ne 1.000 barela kako se vjerovalo, rekla je na brifingu Mary Landry, kontraadmiral Obalne straže, pozivajući se na znanstvenike Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA).

Napori na čišćenju naftne mrlje u četvrtak su pretrpjeli neuspjeh, jer su loši uvjeti na moru spriječili kontrolirano sagorijevanje dijela gušćih naslaga nafte na površini, kazala je Sally Brice O'Hare, također kontraadmiral Obalne straže.

"Mi smo bili vrlo agresivni, i spremni smo za najgori slučaj," rekla je O'Hare novinarima, dodajući da se u petak očekuje dolazak naftne mrlje do obale Louisiane.

Istjecanje nafte, koja se u podmorskom ležištu nalazi pod pritiskom, posljedica je eksplozije i požara 20. travnja na platformi Deepwater Horizon, i njezinog potonuća dan kasnije, na oko 80 km južno od obale Louisiane. U incidentu je nestalo 11 radnika, za koje se vjeruje da su poginuli, a 17 ih je ozlijeđeno. Servisnim brodom s platforme je evakuirano 115 radnika. (hina/metro-portal)

29.04.2010. 23:39:49
http://metro-portal.hr/bijela-kuca-pomoci-ce-u-borbi-protiv-naftne-mrlje-u-meksickom-zaljevu/38988/