Metro-portal.hr

objavljeno 31.03.2011. 20:37:28
TEŽAK UDARAC

Bijeg ministra Kuse pokazuje kako Gadafi gubi povjerenje lojalnih

Bijeg u Veliku Britaniju libijskog ministra vanjskih poslova Muse Kuse "težak je udarac" za Gadafija i pokazuje kako njegovi najbliži suradnici više nemaju povjerenja u njegov režim

Odbjegli ministar Musa Kusa
Odbjegli ministar Musa Kusa (Wikipedia)

Ocijenio je to glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Tommy Vietor, dok je libijska vlada potvrdila informaciju da je Kusa prebjegao, nastojeći joj umanjiti važnost, prenosi Hina. "Musa Kusa bio je jedan od suradnika kojem je Gadafi najviše vjerovao", stoji u Vietorovoj pisanoj izjavi, u kojoj napominje kako bi bivši ministar "mogao biti od goleme pomoći u otkrivanju važnih informacija o Gadafijevu stanju duha i njegovoj vojnoj strategiji".

Bijeg Muse Kuse "pokazuje i to da Gadafijevo okruženje shvaća da njegov režim propada... Ljudi kojima je okružen moraju odlučiti hoće li ostati uz režim koji je izgubio svaki legitimitet i za to snositi posljedice, ili prijeći na dobru stranu povijesti", kazao je Vietor.

"Odluka Muse Kuse pokazuje čemu su skloni u Tripoliju", zaključio je. Glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim potvrdio je da je Kusa u srijedu navečer prebjegao. "Musa Kusa zatražio je da ode u Tunis na liječenje i za to dobio dopuštenje. Poslije smo čuli da je dao ostavku na svoj položaj. To je njegova osobna odluka. Libija ne ovisi o pojedincima", izjavio je Ibrahim na konferenciji za novinare, objasnivši da Kusa pati od povišenog krvnog tlaka i dijabetesa.

Također je odbacio mogućnost da Kusa oda informacije koje bi mogle "naštetiti njegovoj zemlji". Ibrahim je napomenuo da "nema informacija" o istinitosti navoda nekih arapskih medija da su u Tunis prebjegli i voditelj obavještajne službe Abu Zeid Durda i predsjednik libijskog parlamenta Muhamed Zvei.

Musa Kusa (59) od 1994. do 2009. bio je načelnik svih libijskih obavještajnih službi i smatralo ga se jednim od potpornih stupova libijskog režima, bliskim Gadafijevim pouzdanikom. Prebjegao je u Veliku Britaniju i u srijedu navečer objavio kako odstupa s položaja libijskog ministra vanjskih poslova.

31.03.2011. 20:37:28
http://metro-portal.hr/bijeg-ministra-kuse-pokazuje-kako-gadafi-gubi-povjerenje-lojalnih/57201/