Metro-portal.hr

objavljeno 23.04.2010. 07:03:09
MINISTRI ODLUČILI

BiH započinje proces prilagodbe za članstvo u NATO-u

Akcijski plan za članstvo je višefazni proces političkog dijaloga i vojnih reformi koji zemlja mora provesti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Ministri vanjskih poslova država članica NATO-a suglasili su se u četvrtak primiti Bosnu i Hercegovinu u Akcijski plan za članstvo (MAP) što znači da bi se u Savez mogla uključiti narednih godina, ali su njegovu provedbu vezali uz određene uvjete.

"MAP je danas odobren Bosni i Hercegovini ali uz jasne uvjete povezane uz provedbu", rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik NATO-a James Appathurai nakon susreta ministara vanjskih poslova NATO-a u estonskom glavnom gradu Tallinnu.

Appathurai je kazao kako će NATO prihvatiti prvi godišnji plan reformi BiH prema MAP-u tek kada imovina vezanu uz obranu, poput baza, bude registrirana kao imovina države i za uporabu ministarstva obrane.

Akcijski plan za članstvo je višefazni proces političkog dijaloga i vojnih reformi koji zemlju kojoj je odobren trebaju uskladiti s NATO-ovim standardima i konačno je uvesti u Savez. Proces može potrajati nekoliko godina.

BiH se u listopadu prijavila za MAP za članstvo u 28-članom NATO-u ali je Sjevernoatlantski savez to odbacio uz obrazloženje da zemlja treba provesti više reformi.

Appathurai je kazao kako su ministri konstatirali kako je BiH ostvarila "značajan" napredak u reformama i pozdravili njezinu odluku da uništi višak streljiva i oružja te osigura vojnike za NATO-ovu misiju u Afganistanu.

BiH je u travnju odlučila poslati pješačku postrojbu koja će se pridružiti misiji u Afganistanu koju predvodi NATO, što je jedan od uvjeta koji je Savez postavio za kandidaturu zemlje za članstvo.(hina/metro-portal)

23.04.2010. 07:03:09
http://metro-portal.hr/bih-zapocinje-proces-prilagodbe-za-clanstvo-u-nato-u/38488/