Metro-portal.hr

objavljeno 05.07.2010. 13:44:28
PROMJENA POLITIKE

BiH se uključuje u rat u Afganistanu

Na zahtjev NATO-a BiH će u Afganistan poslati stotinjak časnika i vojnika koji će imati zadaću da zaštite neke od baza ISAF-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pridružit će se NATO-ovim postrojbama u Afganistanu najkasnije do kraja ove godine, potvrdila je zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš u izjavi koju je u ponedjeljak prenijelo sarajevsko "Oslobođenje".

Pendeš je pojasnila kako je u tijeku zakonska procedura koju je nužno provesti prije nego Parlament BiH dade konačnu suglasnost za slanje bosanskohercegovačkih vojnika u misiju ISAF-a.

"Sada pripremamo dokument za Vijeće ministara BiH kako bi ono dalo suglasnost i sve vratilo Predsjedništvu BiH na donošenje konačne odluke", kazala je Pendeš pojašnjavajući kako nakon toga Parlament BiH u roku od dva mjeseca treba dati suglasnost na takvu odluku.

Zamjenica ministra obrane drži kako će bi predizborno razdoblje moglo donekle usporiti proces donošenja odluka. Predsjedništvo BiH je u travnju na zahtjev NATO-a načelno odobrilo slanje jedne pješačke postrojbe u Afganistan.

Sastav i veličina te postrojbe još nisu precizno definirani, no načelno je odlučeno kako bi to moglo biti stotinjak časnika i vojnika koji bi imali zadaću zaštite neke od baza ISAF-a.

Vojnici iz BiH trebaju biti raspoređeni u ISAF-ovom sektoru Jug koji je pod danskim zapovjedništvom. Danska se vlada obvezala vlastima BiH ponuditi svu potrebnu logističku potporu. Bosanskohercegovačka će strana svojim vojnicima pak osigurati plaće, dnevnice i životno osiguranje.

"Sada se mora jasnije definirati što podrazumijeva logistička potpora kako se ne bi dogodilo da pripadnici Oružanih snaga BiH odu u Afganistan a da im zatreba nešto što tamo nemaju", kazala je Pendeš podsjećajući kako sama BiH ima malu vojsku te ograničena sredstva koja može izdvojiti za sudjelovanje u misijama poput one u Afganistanu.

Predstavnici danskog Ministarstva obrane, kako je najavila Pendeš, uskoro trebaju stići u BiH kako bi proveli specijalističku obuku, ali i psihološku pripremu vojnika koji će biti upućeni u Afganistan.(hina/metro-portal)

05.07.2010. 13:44:28
http://metro-portal.hr/bih-se-ukljucuje-u-rat-u-afganistanu/43973/