Metro-portal.hr

objavljeno 03.10.2010. 09:14:00
DAN ODLUKE

BiH: Otvorena birališta, počeli opći izbori

Najveći uspjeh na ovogodišnjim izborima očekuju u Socijaldemokratskoj partiji BiH ispred koje stoji Željko Komšić

BiH: Otvorena birališta, počeli opći izbori
BiH: Otvorena birališta, počeli opći izbori (Dado Ruvić/CROPIX)

Birališta na općim izborima u Bosni i Hercegovini otvorena su u nedjelju u 7 sati ujutro. Pravo glasa na ovogodišnjim općim izborima u BiH ima nešto više od 3,1 milijuna birača. Oni će odlučivati o novom sastavu tročlanog Predsjedništva BiH, sazivu Zastupničkog doma Parlamenta BiH, Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH te Narodne skupštine Republike Srpske.

Izravno će se također birati predsjednik i dva potpredsjednika Republike Srpske, kao i zastupnici u skupštinama deset županija unutar Federacije BiH. Glasačka mjesta bit će otvorena do 19 sati, a prvi rezultati koje će objaviti državno izborno povjerenstvo (SIP) mogu se očekivati u nedjelju oko 23 sata. Tijek izbora nadzirat će 779 promatrača iz različitih nevladinih udruga te još 485 promatrača iz međunarodnih organizacija.

Za sudjelovanje na ovogodišnjim izborima u BiH registrirano je čak 37 političkih stranaka i jedanaest stranačkih koalicija, a prijavilo se i trinaest neovisnih kandidata. Na kandidatskim listama za različite razine vlasti tako su se našla čak 8242 imena.

Najveći uspjeh na ovogodišnjim izborima očekuju u Socijaldemokratskoj partiji BiH (SDP), nominalno multietničkoj stranci koja svoju popularnost ipak temelji uglavnom na bošnjačkim glasovima. U SDP-u su uvjereni kako će njihov član Željko Komšić ponovo dobiti mandat hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Njegovi glavni protukandidati, Borjana Krišto iz HDZ BiH i Martin Raguž iz HDZ 1990, uvjereni su međutim kako će svatko od njih pobijediti i, za razliku od Komšića, biti legitimnim predstavnicima interesa Hrvata u bosanskohercegovačkom državnom vrhu, a njihove stranke u državnom i federalnom parlamentu.

Najveća novost i nepoznanica ovogodišnjih izbora u BiH je Savez za bolju budućnost (SBB), stranka koju je tek ove godine utemeljio medijski tajkun i vlasnik novinske kuće "Avaz" Fahrudin Radončić. U tjednima furiozne kampanje uz snažnu potporu koju je dobio od svoje medijske mašinerije porasla su i Radončićeva očekivanja da bi mogao osvojiti poziciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH za koju se ponovo natječe Haris Silajdžić, ali i kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, sin umrlog bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića.

Među strankama iz Republike Srpske stanje je uglavnom potpuno predvidivo i gotovo sve analize ukazuju kako će Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika ostvariti uvjerljivu pobjedu, posebice nakon što joj je u završnici izborne kampanje otvorenu potporu dao i predsjednik Srbije Boris Tadić. (hina/metro-portal)

03.10.2010. 09:14:00
http://metro-portal.hr/bih-otvorena-biralista-poceli-opci-izbori/49138/