Metro-portal.hr

objavljeno 31.08.2011. 14:02:57
SPORAZUM BIH I SRBIJE

BiH i Srbija postigle dogovor o izručivanju osumnjičenika

Novi sporazum omogućava izručenje osumnjičenika za sve zločine osim za ratne zločince, iako je to najveći problem.

Jusuf Halilagić
Jusuf Halilagić (ljiljan.ba)

Bosna i Hercegovina i Srbija uskoro bi mogle potpisati sporazum koji će omogućiti lakše uzajamno izručenje njihovih državljana osumnjičenih za različita kaznena djela i na taj način poduprijeti mjere koje su na ovom planu već poduzele Hrvatska i Srbija, objavile su u srijedu banjalučke "Nezavisne novine", prenosi Hina.

Tajnik Ministarstva pravosuđa BiH Jusuf Halilagić potvrdio je kako je u Sarajevo iz Beograda stigao prijedlog novog sporazuma, a taj bi dokument na znatno drugačiji način nego do sada trebao urediti suradnju u kažnjavanju počinitelja svih oblika kaznenih djela.

Korupcija, zloporaba službenog položaja, trgovina utjecajem, aktivno i pasivno podmićivanje službenih osoba, pronevjere i slično, samo su neka od kaznenih djela koje tretira novi predloženi sporazum. 

"S obzirom na to da Srbija i Hrvatska već imaju takav sporazum i da je Hrvatska isti takav sporazum ponudila Makedoniji, ne vidim razloga da i mi u tome ne sudjelujemo", kazao je Halilagić.

Pojasnio je kako će prijedlog sporazuma, poslan iz Beograda, biti proslijeđen na očitovanje Vijeću ministara BiH po redovitom postupku.

Uz ustupanje dokaza tako bi se omogućilo izručenje svih osumnjičenika, a ne samo onih koji su počinili kaznena djela organiziranog kriminala. Novi sporazum ipak ne predviđa mogućnost izručenja osumnjičenih za ratne zločine iako je do sada upravo to predstavljalo najveći problem u pravosudnoj suradnji BiH i Srbije.

31.08.2011. 14:02:57
http://metro-portal.hr/bih-i-srbija-postigle-dogovor-o-izrucivanju-osumnjicenika/62750/