Metro-portal.hr

objavljeno 23.01.2014. 12:54:22
ZOI

Big Brother u Sočiju

Sigurnost sportaša i gledatelja tijekom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju je trenutno vrhovni prioritet ruskog državnog vodstva

Kako će sve proći
Kako će sve proći (Arhiva)

Rusija ne štedi resurse u (sigurnosnim) pripremama za Olimpijadu u Sočiju. Predsjednik Vladimir Putin već je u nekoliko navrata naglasio kako pritom nade polaže u rusku vojsku. Arsenal planiranih mjera je impresivan.

Olimpijske igre na obali Crnog mora, prestižni projekt državnog šefa, trebale bi zaštititi bespilotne letjelice, raketni obrambeni sustavi, ratni brodovi, borbeni zrakoplovi, rekordan broj pripadnika policijskih i vojnih snaga na terenu. Pomoć su ponudili i Amerikanci.

"Polazim od toga da će naše tajne službe i sigurnosni organi uspjeti u osiguravanju Igara. Moramo učiniti sve kako bismo zaustavili prijetnje i kako teroristi ne bi imali nikakvih šansi", kazao je Putin. Nakon nedavnih bombaških napada u Volgogradu (i nekoliko desetaka žrtava) on je naciju obavijestio kako će u Sočiju biti pojačane sigurnosne mjere.

"Puna podrška" iz SAD-a

Hoće li u osiguravanja Igara pomoći i Amerikanci? Šef Bijele kuće Barack Obama i Pentagon (Ministarstvo obrane SAD-a) ponudili su ruskim domaćinima pružanje podrške. Iz Washingtona je potvrđeno da su dva državnika u utorak (21.1.) telefonski razgovarali o sigurnosnom stanju. Obama je, tvrdi se, vladi u Moskvi obećao "punu podršku".

Po navodima iz Pentagona, Rusima bi u slučaju potrebe u pomoć mogle "uskočiti" zračne i pomorske postrojbe američke vojske. Između ostaloga radi se i o dva ratna broda Američke mornarice koji će tijekom Igara biti u Crnom moru - "za svaki slučaj", kako se može čuti iz SAD-a.

Washington je po pitanju sigurnosti u Sočiju javno reagirao nakon što je u jednom internetskom forumu islamistička skupina Vilajat Dagestan preuzela odgovornost za napade u Volgogradu te zaprijetila novim nasilnim akcijama i tijekom Olimpijskih igara. U dva samoubilačka napada u Volgogradu (udaljenom oko 700 kilometara sjevernije od Sočija) krajem prosinca 2013. su poginule 34 osobe.

Bombe "pogodile" i Putina

Te bombe su, tvrde analitičari, indirektno "pogodile" i Putina. On je očito htio raspiriti euforiju oko Igara u Sočiju, želio je da Rusi svijetu poklone savršenu Olimpijadu, a svoju zemlju da prezentira kao modernu velesilu. Umjesto toga brojne ljudske žrtve terora u Volgogradu povećale su ionako prisutnu skepsu oko Igara. Nije pomogla ni demonstrativna potpora organizatorima upućena od strane Međunarodnog olimpijskog odbora. Kritike su stigle i na račun nepoštivanja ljudskih prava od strane ruskih vlasti, npr. homoseksualaca.

Putin je na nasilje reagirao u svom stilu. Beskompromisno. Ofenzivno. Bivši agent KGB-a zaprijetio je teroristima uporabom raketa kratkog dometa tijekom Igara, te je naredio stacioniranje preko 35.000 policajaca i vojnika u Sočiju, gradu s oko 300 tisuća žitelja. Time je gotovo udvostručio dosadašnji "rekord" na Olimpijskim igrama. U Londonu 2012. za sigurnost se brinulo oko 18.000 osoba.

Moto Olimpijskih igara bi mogao biti: "Totalni nadzor". U Sočiju je instalirano oko 5.500 kamera. Telekomunikacijske tvrtke i internetski provajderi FSB-u (ruskoj tajnoj službi) morali su zajamčiti da će u slučaju potrebe na raspolaganje staviti kompletne podatke o korištenju njihovih usluga. Big Brother vreba u Sočiju sa svih strana.Nebo iznad Sočija će u idućim tjednima biti prepuno bespilotnih letjelica opremljenih najmodernijim kamerama koje će sigurnosnim snagama odašiljati vrlo precizne i detaljne snimke (fotografije i video-zapise) svega onoga što se događa na borilištima ili prometnicama. Letjelice će biti u pogonu 24 sata na dan.

S nadzorom njihovih telefona ili računala moraju računati i akreditirane osobe, odnosno novinari koji će pratiti Igre. "Te će se podatke pohraniti na rok od tri godine, tajne službe s njima mogu činiti što hoće", tvrdi ruski novinar Andrej Soldatov i dodaje: "To je stari način razmišljanja Sovjetskog Saveza koji se ovdje 'budi' uz pomoć mnogo novca!"

Sjećanja na Moskvu 1980.

Rigorozne sigurnosne mjere uoči Olimpijade u Sočiju ipak nisu velika novost - barem ne za nešto starije Ruse. Njih sve to podsjeća na Ljetne olimpijske igre u Moskvi 1980. godine. U vremenima Hladnog rata tajna služba KGB je po kratkom postupku iz glavnoga grada tadašnjeg Sovjetskog Saveza protjerala brojne "sumnjive" osobe.

Vladimir Putin će se sigurno sjetiti da je tada "njegov" KGB napravio "crnu listu" s imenima onih ljudi koje se smatralo potencijalno opasnima i koje se intenzivno nadziralo. Na listi je bilo 6.000 imena.

23.01.2014. 12:54:22
http://metro-portal.hr/big-brother-u-sociju/82863/