Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2012. 12:44:02
PROMJENA

Big Ben postaje Elizabetin toranj?

U čast šezdesete godišnjice kraljice Elizabete II na engleskom tronu, zastupnici parlamenta traže promjenu imena čuvenog Big Bena

Sat neće mijenjati ime, ali toranj bi mogao
Sat neće mijenjati ime, ali toranj bi mogao (Arhiva)

Big Ben je, kao što svako dijete zna, sat na tornju kraj britanskog parlamenta. No, većina misli i da se sam toranj zove tako. Ipak, toranj ima prilično neglamurozno ime Clock Tower. To bi se uskoro moglo promijeniti, ako prođe inicijativa pokrenuta u britanskom parlamentu.

Premijer David Cameron i još 350 njegovih kolega potpisaloje peticiju za odavanje počasti šezdesetoj godišnjici vlasti dugovječne Elizabete II kojom se želi 96-metarski toranj nazvati Elizabetinim tornjem.

Britanski parlament trebao bi peticiju uvrstiti u raspravu krajem lipnja ili početkom srpnja, a očekuje se da će inicijativa biti prihvaćena.

Istu su stvar britanski parlamentarci napravili već jednom u povijesti, kada su za istu godišnjicu vlasti legendarne kraljice Viktorije 1897. godine preimenovali četvrtasti toranj koji se nalazi na drugoj strani parlamenta od Big Bena u Viktorijin toranj.

02.06.2012. 12:44:02
http://metro-portal.hr/big-ben-postaje-elizabetin-toranj/71578/