Metro-portal.hr

objavljeno 25.07.2012. 17:02:00
POČINJE

Big Ben će zazvoniti za početak Olimpijskih igara

Svi će zvonici u Velikoj Britaniji zvoniti tri minute bez prestanka za otvaranje Olimpijskih igara, predvođeni Big Benom

Big Ben će predvoditi zvonike Velike Britanije
Big Ben će predvoditi zvonike Velike Britanije (Arhiva)

Svi zvonici u Velikoj Britaniji, počevši od slavnog Big Bena, zvonit će tri minute bez prestanka u petak od 8,12 do 8,15 sati po lokalnom vremenu kako bi se obilježio prvi dan ljetnih olimpijskih igara u Londonu.

Brojne crkve u Velikoj Britaniji, institucije zgrade Kraljevske mornarice, svi Britanci koji imaju zvonca pa čak i biciklisti opremljeni zvonima i zvoncima pozvani su da se priključe ovom "koncertu". Zvonit će i zvona u skupštini Wallesa, u škotskom parlamentu i u Severnoj Irskoj.

Inicijator ovog zvučnog događaja, čiji je naziv "Work N°1197", je umjetnik i glazbenik Martin Greed, dobitnik nagrade Turner.

Bilo je potrebno dobiti posebno odobrenje da se u cijeli događaj uključi Big Ben, veliko zvono unutar sata na sjevernom dijelu Westminsterske palače. Ovo će biti prvi put u 60 godina da Big Ben radi drugačije od svog uobičajenog rasporeda. Zadnji put, 1952. godine, Big Ben je zvonio 56 puta svake minute povodom pogreba kralja Georgea VI.

Olimpijske igre će službeno na olimpijskom stadionu otvoriti u petak navečer kraljica Elizabetha

25.07.2012. 17:02:00
http://metro-portal.hr/big-ben-ce-zazvoniti-za-pocetak-olimpijskih-igara/72857/