Metro-portal.hr

objavljeno 01.12.2012. 04:06:00
IDEJA

Bicsic kreće sljedeće godine

Sustav je uređen da se mogu kupiti pretplatne kartice, ali i koristiti pametni telefoni vezom s centrom mogu dobiti šifre za otključavane bicikala i njihovo korištenje

Javni bicikli posvuda
Javni bicikli posvuda (Arhiva)

Sustav javnih bicikala "Bicsic" namjerava se u Zagrebu uvesti na ljeto iduće godine, najavili su danas na prezentaciji u zagrebačkoj Gradskoj skupštini pokretači tog projekta ističući njegove višestruke ekološke, ekonomske, prometne i zdravstvene prednosti.

U Zagrebu bi se na nekoliko točaka kao što su, primjerice, Trg Stjepana Radića, Glavni kolodvor, Bundek, Maksimir i druge postavila stajališta na kojima bi bilo od 15 do 20 javnih bicikala koje bi građani uz nisku naknadu mogli posuđivati.

Sustav je uređen da se mogu kupiti pretplatne kartice, ali i koristiti pametni telefoni vezom s centrom mogu dobiti šifre za otključavane bicikala i njihovo korištenje. Razmišlja se i o povezivanju sa sustavom javnoga gradskog prijevoza kako bi se mogli naizmjence upotrebljavati razni oblici prijevoza, objasnio je Krešimir Dvorski iz sustava javnih bicikala "Bicsic".

Projekt će se ostvariti kroz sustav javno-privatnog partnerstva i u suradnji s gradom i njemačkom tvrtkom "Next Bike", utemeljenom 2004. u Leipzigu u Njemačkoj, koja djeluje u 50 gradova u devet zemalja i ima oko 14.000 bicikala

01.12.2012. 04:06:00
http://metro-portal.hr/bicsic-krece-sljedece-godine/75193/