Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2022. 11:31:00
ODLIČNO

Bicikli se koriste sve više

Sve više kompanija potiče svoje zaposlenike da koriste bicikl za putovanje na posao

Sve se češće vozi bicikl...
Sve se češće vozi bicikl... (Arhiva)

U utorak, 10. svibnja 2022. tvrtki Agency04 iz Zagreba uručen je europski certifikat "Poslodavac prijatelj bicikliranja" za lokaciju u ulici Republike Austrije. Ovime se Agency04 pridružila međunarodnoj inicijativi društveno odgovornih kompanija čiji je cilj smanjiti stakleničke plinove i pozitivno utjecati na zdravlje i životne navike svojih zaposlenika.

Certifikat je standardiziran na europskoj razini, a potvrda je društveno odgovornog poslovanja. Ovim se certifikatom Agency04 svrstala u društvo istaknutih ekološki i društveno osviještenih kompanija i organizacija u Hrvatskoj i Europi.

Sve više kompanija uključuje se u ovu inicijativu jer prepoznaje važnost poticanja svojih zaposlenika na bicikliranje! Koristeći se biciklom na putu do posla, zaposlenici se rekreiraju i na posao dođu energizirani, a zbog aktivnog kretanja koje doprinosi zdravlju, umjesto sjedenja u automobilu, manje je bolovanja. Također, uštede na vremenu, prostoru, gorivu i parkiranju su značajne, a utjecaj na okoliš minimalan.

U Hrvatskoj certificiranje provodi Udruga "Sindikat biciklista", koja je dio europskog konzorcija "Cycle Friendly Employer Certification". „Poticanjem svojih zaposlenika, klijenata i partnera na korištenje biciklom kao prijevoznim sredstvom, Agency04 služi kao pozitivan primjer zagovaranja i prakticiranja održivog oblika kretanja te odgovornosti prema zdravlju, okolišu i javnom prostoru, ali i uštedama", izjavili su iz Sindikata biciklista

Tim povodom, tvrtka je organizirala zdravi ručak i poklon iznenađenja za svoje kolege koji su došli biciklom na posao. U Agency04 raznim mjerama potiču svoje zaposlenike na bicikliranje na putu do posla: omogućeno je parkiranje bicikala unutar zgrade tvrtke i na čuvanom vanjskom parkingu, na raspolaganju im je i alat za popravak bicikala te tuševi i svlačionica.

"Aktivno brinemo o zdravlju i dobrobiti naših zaposlenika. Primjerice, ove smo godine uveli dodatne pakete zdravstvenih pogodnosti i plaćeni sistematski pregled. U skladu s time pozdravljamo svaku inicijativu koja će ljude potaknuti na više kretanja i aktivniji život" , istaknuo je Mihael Sedmak, CEO u Agency04.

Sindikat biciklista je volonterska udruga koja se zalaže za poboljšanje uvjeta za korištenje bicikla kao efikasnog, održivog i zdravog prijevoznog sredstva. Zagovaraju i rade na transformaciji gradova u čiste, sigurne, ugodne i zelene gradove, po mjeri čovjeka, promičući bicikliranje kao poželjan oblik prijevoza. „Upravo građani i građanke koji svakodnevno putuju na posao naša su ciljana skupina, a njihov odabir načina putovanja uvelike utječe na prometnu situaciju u gradovima" napomenuli su iz Sindikata biciklista.

U Sindikatu biciklista provode program certificiranja, tzv. "Cycle Friendly Employer" organizacija, nakon što su postali koordinator certifikacije za Hrvatsku od strane Europske biciklističke federacije. Program se sastoji od konzultacija, evaluacije i samog certificiranja, a sve organizacije koje bi se također željele pronaći na europskoj karti i time doprinijeti potvrdi svojeg društveno odgovornog poslovanja mogu se javiti Sindikatu biciklista na info@sindikatbiciklista.hr

13.05.2022. 11:31:00
http://metro-portal.hr/bicikli-se-koriste-sve-vise/137742/