Metro-portal.hr

objavljeno 10.12.2010. 15:20:00
TAJANSTVENI KOD

Biblija skriva tajna upozorenja o nuklearnom ratu

Autor Michael Drosnin vjeruje kako posjeduje informacije od ključne važnosti za globalnu sigurnost

Fizičar David E. Thomas pokazuje riječ
Fizičar David E. Thomas pokazuje riječ "megalomania" u jednom od tekstova (David E. Thomas)

Drosnin je toliko zabrinut da je prije nekoliko dana čak dobio cijelu stranicu u New York Timesu s naslovom "Zašto Bijela kuća ne dopušta predsjedniku da pročita ovo pismo?" Ispod naslova je slika s Bin Ladenom te jasnom porukom: "Bin Laden vjerojatno već posjeduje nuklearno oružje."

Kako je Drosnin došao do ovih informacija? Pročitao ih je (zajedno s lokacijom oružja), ni manje ni više nego u Bibliji. Naime, kod u Bibliji govori o skrivenom nuklearnom oružju, a navodno jasno ukazuje da Al-Kaida posjeduje takvo oružje.

Stotine milijuna kršćana koji su pročitali Bibliju vjerojatno se pitaju kako to da nisu opazili ove jasne reference. Odgovor leži u tome da Drosnin, inače autor bestselera "Biblijski kod", tvrdi kako može vidjeti stvari koje nitko drugi ne može. Naime, Drosnin vjeruje da Biblija sadrži kodove (skrivene u brojkama i slovima) koji točno predviđaju svjetske događaje.

No kritičari su pokazali da su značenja koja je otkrio jednostavno rezultat selektivnog odabira podataka iz velikog izbora slučajnih slova unutar biblijskih tekstova. Npr. fizičar David E. Thomas demonstrirao je da su kombinacije koje je Drosnin otkrio samo rezultat "prekopavanja podataka".

Ako pokrenete kompjuterski program da pretražuje dovoljno velik dio teksta (bez obzira bilo riječ o Bibliji ili Ratu i miru), tražeći kombinacije (npr. svako 10 ili 12 slovo), u konačnici ćemo dobiti riječi ili rečenice koje mogu imati smisla.

Thomas je dao primjer u dijelu teksta iz Drosninove nove knjige. "Radilo se o 3681 slovu nakon što sam uklonio zareze i razmake. Pokrenuo sam 2 algoritma i premda je poglavlje kratko, manifestiralo je tajanstveni "Biblijski kod". Našao sam npr. riječi "taština" i "prevara" u jednoj analizi, te riječ "megalomanija" u drugoj. Znače li ti kodovi nešto? Naravno da ne! Samo pokazuju kako se lagano skrivene poruke mogu pronaći u bilo kojem tekstu", objašnjava.

Drosnin  međutim ne objašnjava zašto bi Bog želio sakriti važne poruke u biblijske tekstove, a koje se mogu otkriti samo pomoću kompleksnih kompjuterskih algoritama. Ako je smatrao da je poruka važna, vjerojatno bi je predstavio na jasan i transparentan način.

10.12.2010. 15:20:00
http://metro-portal.hr/biblija-skriva-tajna-upozorenja-o-nuklearnom-ratu/52499/