Metro-portal.hr

objavljeno 25.09.2012. 19:08:00
RJEŠENJE?

Bezopasni kožni virus lijek protiv akni?

Čini se da je problem akni pred rješenjem, barem tako tvrde znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji

Akna ćemo se rješavati virusima
Akna ćemo se rješavati virusima (Arhiva)

Akne ne muče samo tinejdžere, iako su kod njih najizraženije. No, izgleda da je problem pred konačnim rješenjem, ako se može vjerovati istraživanju znanstvenika sa Sveučilišta u Kalifoniji i Pittsburghu.

Naime, oni su izolirali jedanaest raznih verzija bezopasnog kožnog virusa koji je prirodno programiran da uništava bakteriju Propionibacterium acnes koja uzrokuje akne. Laboratorijska testiranja će početi uskoro s ciljem stvaranja učinkovite terapije.

Vođa istraživanja Robert Modlin kaže kako je korištenje virusa prirodno programiranog da napada i uništava bakteriju koja izaziva akne trebalo bi postati moćno oružje u borbi protiv fizičkih i emotivnih ožiljaka koje ostavljaju akne.

Inače, akne se stvaraju kada je folikul dlake na licu blokiran uljastom supstancom koju tijelo luči da se dlake ne isuše, a zapravo bezopasna bakterija koja živi na koži tada kontaminira i inficira folikule, stvarajući akne.

Virus u sebi sadrži gen koji proizvodi bjelančevinu endolizin, enzim koji ubija bakteriju na način da joj uništi staničnu membranu.

Nadamo se da će laboratorijska istraživanja biti brza i učinkovita, kako bi se napravila terapija koje će akne s lica odnijeti zauvijek.

25.09.2012. 19:08:00
http://metro-portal.hr/bezopasni-kozni-virus-lijek-protiv-akni/74068/