Metro-portal.hr

objavljeno 01.04.2008. 01:13:09

Bez JMBG-a potpisi na peticiji o NATO-u nevažeći

Državna administracija prijeti da neće priznati potpise uz koje ne stoji JMBG

Prvoga dana prikupljeno je gotovo 15 tisuća potpisa
Prvoga dana prikupljeno je gotovo 15 tisuća potpisa (Ante Čizmić/CROPIX)

Važeća osobna iskaznica jedna je od najvećih prepreka u kampanji domaćih ‘alternativaca’ kojom bi Vladu Ive Sanadera valjalo prisiliti da raspiše referendum za uključenje Hrvatske u NATO.

Prema objašnjenjima Aleksandra Hatzivelkosa, jednog od organizatora peticije koja se od subote potpisuje u šezdeset gradova, državna administracija prijeti da će nevažećim proglasiti sve potpise uz koje nije ubilježen JMBG.

‘Izdaja’ osobnih podataka

- Službeni i pismeni naputak o obveznom JMBG-u dobili smo iz Agencije za zaštitu osobnih podataka i od državnog tajnika Antuna Palarića. Tvrde da se potpisi na našoj peticiji ne mogu priznati kao pravovaljani ni na koji drugi način, ni uz današnju osobnu iskaznicu, ni uz putovnicu, pa čak ni uz domovnicu - kaže Hatzivelkos, ispravno zaključujući da je stvar krajnje apsurdna.  

Nema ga 5 godinaIdentifikacijski JMBG izbačen je iz osobnih iskaznica prije pet godina. Budući da hrvatske državljane tada nitko nije obvezao da doživotno zapamte čak trinaest njegovih znamenki, sve je više ljudi koji su svoj JBMG nakon toliko godina zaboravili.   U famoznom JMBG-u bilo je sadržan datum i godina rođenja, pa je on proglašen nedopustivom ‘izdajom’ osobnih podataka što je, navodno, protivno Zakonu o zaštiti osobnih podataka koji je instaliran 2003. Za poštivanje te diskrecije brine se Franjo Lacko, šef Agencije za zaštitu osobnih podataka, koji je organizatorima peticije naložio da od građana zahtijevaju JMBG.

Čudna skrb za privatnost

- Da, zahtijeva se da se nakon zaključenja kampanje njemu dostave svi ti potpisi s JBMG-om kako bi ih on registrirao - veli Aleksandar Hatzivelkos.

Prema izvještaju Odbora za referendum o ulasku u NATO, koji se provodi u šezdesetak gradova, već prvoga dana prikupljeno je 15-ak tisuća potpisa, koji bi trebali iskazati političku volju građana. Zahvaljujući čudnoj skrbi javnih vlasti za privatnost građana, ti potpisi ipak ponajprije predstavljaju samo volju građana s izvrsnom memorijom. Isti trik primjenjuje se kao prepreka za publiciranje registra stvarnih, ali i lažnih branitelja Domovinskog rata. (J.Babić/EPEHA) 

01.04.2008. 01:13:09
http://metro-portal.hr/bez-jmbg-a-potpisi-na-peticiji-o-nato-u-nevazeci/5190/