Metro-portal.hr

objavljeno 21.01.2020. 17:17:00
NOĆ MUZEJA

Besplatno u MSU za Noć muzeja

Ovogodišnja tema popularne manifestacije je Velike obljetnice hrvatskih muzeja, što se poklapa i s poviješću MSU-a koji je nedavno proslavio dvije obljetnice

Ulaz - besplatan
Ulaz - besplatan (Arhiva)

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) pripremio je za Noć muzeja niz programa i izložbe za koje je ulaz besplatan, među kojima je i nova posvećena Zagreb filmu.

Ovogodišnja tema popularne manifestacije je Velike obljetnice hrvatskih muzeja, što se poklapa i s poviješću MSU-a koji je nedavno proslavio dvije obljetnice - jubilarnu, 10. godišnjicu u novoj zgradi na novoj lokaciji, te 65. obljetnicu osnutka Muzeja.

Prva je bila povod za aktualnu izložbu, "Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009.-2019." na kojoj je predstavljeno više od 200 umjetnina koje su prikupljene donacijama i otkupima, te sve ono što je Muzej napravio od otvorenja, 11. prosinca 2009. do danas.

Osim te velike izložbe, publika će moći razgledati i jednu sasvim novu, multimedijsku "Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma", posvećenu postignućima autora Zagrebačke škole, koja je postala hrvatska umjetnička baština najviše razine koju je prepoznao cijeli svijet.

Noć muzeja bit će i prigoda za upoznavanje s opusom međunarodno priznatog multimedijskog umjetnika Zlatka Kopljara, na retrospektivi "Konstrukcije", dok će se u Zbirci Richter na Vrhovcu 38 predstaviti prostorno-zvučna instalacija Tonija Meštrovića "12,1 po Richteru".

Izložbe će pratiti besplatna stručna vodstva, a posjetitelji će moći popratiti i predstavljanje kataloga 11. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac i program na temu globalnog učenja i opažanja za dobrobit okoliša "GLOBE".

Tu su i dva projekta Kluba mladih MSU-a, video rad "10 pitanja za 10 godina", u sklopu projekta "Iz drugog kuta"", te novi međunarodni projekt "ArtWorks!".

Performing arts program (PAP) voditelja Žaka Valente i Vilima Matule donosi izvedbu i radionicu "Iskustvo izvedbe", a filmski dio programa kratki eksperimentalni film "Mountain" autorice Martine Zelenike.

U sklopu izložbe "Šest desetljeća Zagreb filma" prikazat će se film "Tajna Nikole Tesle" redatelja Krste Papića, dok će program suvremenog plesa upotpuniti izvedba plesne predstave "Podivljalo" autorica Sonje Pregrad i Ane Kreitemeyer.

Muzej je u Noći muzeja otvoren od 18 sati do 1 sat iza ponoći.

21.01.2020. 17:17:00
http://metro-portal.hr/besplatno-u-msu-za-noc-muzeja/123264/