Metro-portal.hr

objavljeno 03.02.2023. 11:31:00
BRAVO

Besplatno kastrirano više od 1200 životinja

Prijatelji životinja uspješno završili projekt besplatne kastracije na područjima pogođenima potresom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Prijatelji životinja)

S ukupno 1203 kastrirane životinje, udruga Prijatelji životinja uspješno je završila projekt besplatne kastracije pasa i mačaka na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije!

„Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovom izvanrednom projektu i prepoznali kastraciju kao alat prevencije neželjenih štenaca i mačića te sprječavanja patnje - donatorima, doktorima veterinarske medicine koji su kastrirali po povoljnijim cijenama, volonterima i skrbnicima životinja", kaže dr. med. vet. Svjetlana Prodanović, voditeljica projekta i koordinatorica Mreže za zaštitu životinja udruge Prijatelji životinja. Svim skrbnicima pasa i mačaka davala je preoperativne i postoperativne upute te provjeravala oporavak svake kastrirane životinje. Upornom edukacijom mnoge skrbnike uspjela je potaknuti da životinje više ne drže na lancu i na hladnoći, već da imaju pristup u kuću i nakon oporavka od kastracije.

Udruga Prijatelji životinja preuzela je prošle godine projekt besplatnih kastracija, koji je 2001. godine provodilo sklonište za životinje Prijatelji iz Čakovca, uz pomoć sestrinskih udruga, uspjevši kastrirati 1000 životinja. Prijatelji životinja pokrenuli su prije godinu dana akciju „Dupla kuna za dupli spas" kako bi udvostručili velikodušnu donaciju tvrtke Astra poslovni inženjering i prikupili dodatnih 150 000 kuna za kastraciju 1000 pasa i mačaka, što im je i uspjelo. Dodatnom donacijom te tvrtke prikupljena su sredstva za kastraciju još više od 200 životinja.

Ipak, ovo ne smije biti jedini način djelovanja, smatraju iz Udruge: „Projekt je potvrdio koliko je kastracija važna i radi sprječavanja bolesti i radi nastanka neželjenih štenaca i mačića. No ne može se unedogled provoditi samo zahvaljujući donacijama tvrtki i građana", ističe voditeljica projekta kroz koji su kastrirane skrbničke životinje i slobodnoživuće mačke.

Dodaje da lokalne zajednice trebaju aktivno raditi na provedbi Zakona o zaštiti životinja, provoditi programe kastracije slobodnoživućih mačaka i financirati kastracije skrbničkih pasa i mačaka: „Svi gradovi i općine trebali bi slijediti primjer Samobora, Kutine, Vrbovca, Varaždina, Ernestinova, Popovače, Požege, Lepoglave, Knina i drugih jedinica lokalne samouprave koje su i prethodnih godina (su)financirale troškove kastracije pasa i mačaka. Time se sprječava nekontrolirano razmnožavanje životinja, a gradovi i općine štede jer ne izdvajaju velika sredstva za trošak njihova zbrinjavanja."

S obzirom na to da cijelo vrijeme trajanja projekta ne jenjava interes stanovnika Sisačko-moslavačke županije za besplatne kastracije, u 2023. godini projekt se nastavlja preko udruge Harmonija. Kastracije će se i dalje obavljati u ambulantama u Glini, Sisku, Sunji i Petrinji, a svi zainteresirani mogu se javiti na broj 097 6033132. S obzirom na to da od potomstva 1000 pasa i mačaka s godinama može nastati i 50 000 životinja, jasno je koliko je važno provoditi program u kontinuitetu i informirati o kastraciji.

Na www.prijatelji-zivotinja.hr dostupna je brošura „Kastracijom do smanjenja napuštanja pasa i mačaka", kao i prijavnica za kastraciju životinja po povoljnijim cijenama

03.02.2023. 11:31:00
http://metro-portal.hr/besplatno-kastrirano-vise-od-1200-zivotinja/140976/