Metro-portal.hr

objavljeno 18.02.2011. 15:26:00
AKCIJA KASTRACIJE

Besplatne kastracije napuštenih pasa i mačaka u Zagrebu

Prijave napuštenih životinja vrše se preko web stranice udruge Prijatelji životinja www.prijatelji-zivotinja.hr

Mačke
Mačke (Shutterstock)

Zajedničku akciju provođenja besplatne kastracije napuštenih pasa i slobodnoživućih mačaka u Zagrebu provode predstavnici Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo grada Zagreba, udruge Prijatelji životinja, Veterinarskog fakulteta i Zoološkog vrta, prenosi Hina. 

Građani su pozvani da se odazovu toj humanoj akciji kako bi se smanjio broj napuštenih pasa i mačaka u Zagrebu, a govorili su pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk, dekan Veterinarskog fakulteta Tomislav Dobranić, ravnateljica Zoološkog vrta Davorka Maljković te predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman.

Prijave se vrše preko web stranice udruge Prijatelji životinja www.prijatelji-zivotinja.hr i ta će udruga izdavati potvrde s kojima će građani moći dogovoriti termine kastracije za pse i mačke.

Na Klinici za porodništvo i reprodukciju i Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu obavljat će se kastracija muških i ženskih pasa, dok će se u Skloništu za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu obavljati kastracija muških i ženskih slobodnoživućih mačaka.

Predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman rekao je kako su programi kastracije napuštenih pasa i mačaka nužni i zakonski propisani, kako bi se spriječila patnja životinja nastala nebrigom građana i napuštanjem životinja. Kastracijom se sprječava nekontrolirano povećanje populacije kućnih životinja, nepotrebno nasilno gašenje njihovih života i rađanje neželjenih mačića i štenaca, koje je teško udomiti, ustvrdio je Oman.

Dekan Veterinarskog fakulteta Tomislav Dobranić rekao je kako se operacije izvode u općoj anesteziji tako da životinje ne osjećaju nikakvu bol, a sam oporavak je kratak.

Nakon konferencije novinari su razgledali novouređene moderne prostorije Klinike za porodništvo i reprodukciju te Klinike za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju, koji su obnovljeni tijekom provedbe projekta "Centar izvrsnosti veterinarske medicine".

Pročelnik Gradskog ureda Tuk je istaknuo kako je ulaganjem Veterinarskog fakulteta i Grada Zagreba napravljen iskorak u veterinarskoj medicini. Istaknuo kako je Grad Zagreb u 2009. i 2010. uložio sedam milijuna kuna, a ove godine planira uložiti dva milijuna kuna za opremanje klinika Veterinarskog fakulteta.

18.02.2011. 15:26:00
http://metro-portal.hr/besplatne-kastracije-napustenih-pasa-i-macaka-u-zagrebu/55516/