Metro-portal.hr

objavljeno 16.05.2013. 16:22:00
ICOM

Besplatne izložbe i radionice na Međunarodni dan muzeja

Na predloženu temu Međunarodnog savjeta za muzeje (ICOM) hrvatski muzeji priključili su se obilježavanju tog dana nizom interaktivnih i multimedijalnih programa

Međunarodni dan muzeja
Međunarodni dan muzeja (Arhiva)

Pod temom 'Muzej (memorija+kreativnost) = društvena promjena' u subotu, 18. svibnja stotinjak muzeja diljem Hrvatske obilježit će Međunarodni dan muzeja, a u njih pedesetak u povodu Europske noći muzeja vrata će građanima biti otvorena do kasno u noć.

Na predloženu temu Međunarodnog savjeta za muzeje (ICOM) hrvatski muzeji priključili su se obilježavanju tog dana nizom interaktivnih i multimedijalnih programa, izložbama, predavanjima, radionicama, igraonicama, koncertima, kazališnim predstavama.

Tema otvara niz mogućnosti muzealcima za nova čitanja i interpretacije te da unatoč krizi na vidjelo izađe njihov pravi kreativni potencijal, ustvrdila je tajnica ICOM-a Hrvatska Željka Jelavić, na današnjoj konferenciji za novinare.

Po riječima voditeljice Službe za muzejsko-galerijsku i likovnu djelatnost pri Ministarstvu kulture Eve Brunović, pripremljeni programi svjedoče o muzejima kao interdisciplinarnim središtima koji se, uz svoju osnovnu funkciju čuvanja i prezentacije građe, prilagođavaju suvremenom vremenu, te doprinose društvenim promjenama.

Iz bogatog programa izdvaja se izložba 'Vruća juha' Muzeja grada Koprivnice, koja govori o omladinskoj kulturnoj sceni toga grada od 1971. do sredine osamdesetih godina, a to će vrijeme oživjeti mnoge fotografije raznih događanja, predmeti tog doba, modni detalji, sjećanja, pa i atmosfera disko kluba.

U organizaciji Gradskog muzeja Sisak uprizorit će se povijesni 'Bojevi za Sisak A.D. 1593.', osmišljeni s ciljem revitalizacije utvrde Starog grada. Priredit će se i srednjovjekovni sajam te tako obilježiti događaje iz 1593. kada je nakon višegodišnjih opsada kršćanska vojska velikom pobjedom zaustavila osmanlijski prodor prema zapadu.

U subotu će se u zagrebačkom Arheološkom muzeju obilježiti i završetak muzejske edukativne akcije 'Muzejske pričalice', u kojoj je u proteklih mjesec dana sudjelovalo 77 institucija. Cilj akcije bio je promicanje i popularizacija muzeja, poticanje individualnog posjeta muzejima i razvijanje kulturnih navika među djecom i mladima, te pridonošenje razvoju edukativne djelatnosti muzeja.

Muzej za umjetnost i obrt bit će otvoren od 10 do 22 sata, a ulaz za sve posjetitelje bit će besplatan. Svakog punog sata održavat će se stručno vodstvo kroz izložbu Akvizicije Muzeja za umjetnost i obrt 2003.-2013,a od 10 do 22 sata bit će otvorena kreativna radionica Gumbart u kojoj će posjetitelji, uz edukativnu izložbu o gumbima, naučiti prišiti puce. Svaki posjetitelj koji pokaže vještinu prišivanja dugmeta, dobiva diplomu i time stiče pravo sudjelovanja u izradi velike zajedničke apstraktne slike od gumba.

Galerija Klovićevi dvori radit će od 10 do 24 sata uz besplatan ulaz na izložbe 'Posljedice.Mijenjanje kulturnog pejzaža', 'Likovno djelo u percepciji slijepih osoba' i Depeche Mode Fan Exhibition. Pojedinačna ulaznica za odrasle za izložbu 'Picasso - Remek-djela iz Muzeja Picasso, Pariz' moći će se kupiti po sniženoj cijeni od 50 kuna.

Plakat ovogodišnje manifestacije Međunarodnog dana muzeja nastao je u okviru radionice Muzejskog dokumentacijskog centra i Hrvatskog dizajnerskog društva, na kojoj je odabran rad Marte Puntijar. Uz pomoć Vučedolske golubice i ptičice s loga Twittera plakat prožima materijalnu i virtualnu stvarnost, ukazujući tako na komunikaciju baštine u budućnosti s novim tehnologijama.

16.05.2013. 16:22:00
http://metro-portal.hr/besplatne-izlozbe-i-radionice-na-medjunarodni-dan-muzeja/78162/