Metro-portal.hr

objavljeno 09.11.2009. 23:16:05
domino efekt

Simbolički srušen Berlinski zid od domino pločica

POGLEDAJTE VIDEO - Tisuću oslikanih domina palo je večeras na obilježavanju 20. godišnjice pada zida

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Rušenjem simboličkog zida od 1000 domina postavljenog na trasi gdje je nekada bila granica između Zapadnog i Istočnog Berlina i uz nazočnost desetaka tisuća Berlinčana, njemačkog državnog vrha i preko 30 državnika iz cijelog svijeta u ponedjeljak je u Berlinu okončana cjelodnevna proslava 20.godišnjice pada Berlinskog zida.

"Pad zida za mene predstavlja jedan od najsretnijih trenutaka u mom životu", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel obraćajući se okupljenima ispred Brandenburških vrata. Ona je istodobno upozorila da sloboda nije nešto što dolazi samo od sebe nego da se ona mora izboriti.

"U našim je rukama ako želimo savladati granice današnjice kao što je to 1989. uspjelo ovom podijeljenom gradu", rekla je Merkel.

Američki predsjednik Barack Obama obratio se okupljenim Berlinčanima i državnicima putem video poruke. "Ne postoji jasnije odbijanje tiranstva i jasniji signal za slobodu", rekao je Obama u svojoj poruci osvrćući se na pad Berlinskog zida prije 20 godina.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji je nazočio proslavi u Berlinu, odao je počast Berlinčanima koji su "sami srušili zid srama". On je parafrazirajući poznati citat Johna F. Kennedyja iz 1963. "Ja sam Berlinčanin" okupljenom mnoštvu poručio: "Mi smo braća, mi smo Berlinčani".

Ruski predsjednik Dimitri Medvedev je u nazočnosti bivšeg sovjetskog predsjednika i pokretača promjena na istoku Europe Mihaila Gorbačova ukazao na to da tadašnje promjene ne bi bile moguće bez reformske politike "glasnosti" i "perestrojke".

"Od ovih promjena je profitirala cijela Europa", rekao je Medvedev.

Proslava godišnjice pada Berlinskog zida okončana je rušenjem 1,5 kilometra simboličkog zida sazdanog od 1000 uvećanih domino ploča. U rušenju "Zida" sudjelovali su nekadašnji i sadašnji političari poput bivšeg poljskog predsjednika Lecha Walese, predsjednika Europske komisije Manuela Barrosa i predsjednika Europskog parlamenta Jerzyja Buzeka.

Svečanost je održana i na bivšem najprometnijem graničnom prijelazu između dviju njemačkih država Marienbornu.

Njemački političari a posebice njemački predsjednik Horst Koehler danas su isto tako upozorili i na to da se 9. studenog obilježava i "jedan od najcrnijih dana u njemačkoj povijesti" kada je 1938. u tzv. Kristalnoj noći započeo sustavni progon europskih Židova.

Predsjednica Središnjeg vijeća njemačkih Židova Charlotte Knobloch kritizirala je to što se sjećanje na Kristalnu noć "izgubilo" u proslavi godišnjice pada Berlinskog zida. (hina/metro-portal)

 

09.11.2009. 23:16:05
http://metro-portal.hr/berlinski-zid-simbolicno-srusen-domino-plocicama/26077/