Metro-portal.hr

objavljeno 06.08.2013. 08:01:00
PRISM

Berlin želi sankcije protiv američkih kompanija

Europska unija angažirat će se na načinima sankcioniranja američkih grupa koje špijuniraju strane tajne službe

Hoće li Nijemci uspjeti kazniti SAD?
Hoće li Nijemci uspjeti kazniti SAD? (Arhiva)

U intervjuu objavljenom u ponedjeljak u listu Die Welt njemačka ministrica pravosuđa izjavila je kako je 'potreban niz mjera na razini EU-a protiv špijunaže'.

'Američke tvrtke koje neće poštovati te mjere bit će isključene s europskoga tržišta', rekla je Lutheusser-Schnarrenberger.

Pregovori o europskoj direktivi o zaštiti podataka prvi su važan potez prema stvaranju europskog prostora koji će biti siguran za takve podatke, rekla je ministrica

Ona je jedna je od najglasnijih političara protiv špijuniranja koje provodi američka NSA, a to je pitanje postalo u Njemačkoj vrlo aktualno pred izbore 22. rujna, na kojima kancelarka Angela Merkeločekuje dobiti treći mandat.

Merkel je kazala da Njemačka nije 'policijska država' i da se 'njemački zakoni trebaju provoditi na njemačkom tlu', ali je priznala da postoje poteškoće u provedbi pravila što je kritizirala oporba zbog, kako kaže, kancelarkinog nemoćnog stajališta.

Kandidat socijaldemokrata na izborima Peer Steinbrueck oštro je kritizirao Merkel i zatražio od nje da od Amerikanaca zahtijeva pismeno jamstvo o zaštiti podataka i o tome 'da se njemačko pravo i interesi neće kršiti'.

06.08.2013. 08:01:00
http://metro-portal.hr/berlin-zeli-sankcije-protiv-americkih-kompanija/79695/