Metro-portal.hr

objavljeno 08.12.2009. 06:21:21
nakon kamiona

Berislavu Rončeviću prijeti nova istraga

USKOK-u je sumnjiva nabava vojnih helikoptera u kojoj su Rončević i Bačić navodno opet oštetili državu za nekoliko milijuna dolara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/Cropix)

Bivši ministar obrane Berislav Rončević i njegov prijašnji pomoćnik Ivo Bačić nisu izgleda sudjelovali samo u nabavi spornih kamiona za MORH, već su nabavljali i drugu spornu opremu.

Naime, istraga USKOK-a, prema pisanju Jutarnjeg lista, navodno kreće i prema nabavi deset ruskih helikoptera Mi-171 Sh 2006. godine u kojoj su Rončević i Bačić državu oštetili za više od pet milijuna dolara, a za cijeli posao nisu imali ni ovlasti.

Ugovorena cijena helikoptera bila je 65 milijuna dolara, a u cijelom procesu izbjegnuto je sudjelovanje Ministarstva financija koje je trebalo biti uključeno jer su se helikopteri nabavili u sklopu isplate klirinškog duga SSSR-a Hrvatskoj od 185,7 milijuna dolara.

Tvrtka Auto-centar Merkur i državna agencija Alan bili su pregovarači, i to s hrvatske i s ruske strane. Osim toga, preko ACM-a je sredinom 90-ih poslovao i umirovljeni general Vladimir Zagorec.

Helikopteri su se nabavili od ruske tvrtke Rosoboronexport čija je prva ponuda odmah prihvaćena, a helikopteri su time (kao i kamioni godinu dana prije) plaćeni znatno više od uobičajenih cijena.

Zbog dodatno specijalne opreme i dijelova cijena se s četiri podigla na oko 6,5 milijuna dolara po komadu, a neke europske države koje su na sličan način rješavale problem klirinškog duga s Rusima plaćale su za identične helikoptere manje od 6 milijuna dolara.

Glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić izjavio je za Jutarnji list da MORH i Vojna policija nisu poduzimali nikakve radnje po pitanju nabavke helikoptera tako da nije upoznat s informacijama da bi nabavka bila sporna.

Da bi cijela priča bila potpuna, više od polovice kupljenih helikoptera navodno je već neko vrijeme neispravno, a nabavljenim dijelovima istječe rok valjanosti.

08.12.2009. 06:21:21
http://metro-portal.hr/berislavu-roncevicu-prijeti-nova-istraga/28107/