Metro-portal.hr

objavljeno 21.02.2019. 10:31:00
WOW!

Bereshet, izraelska bespilotna letjelica kreće na Mjesec

Letjelica će sadržavati kapsulu sa stotinama digitalnih datoteka, uključujući i Bibliju na hebrejskom veličine kovanice, izraelske nacionalne simbole i kulturna ostvarenja

Bereshet lansira SpaceX
Bereshet lansira SpaceX (Arhiva)

Izrael je bacio oko na Mjesec, pa u petak lansira bespilotnu letjelicu s Cape Canaverala. Uspije li letjelica Bereshet (Postanak) sletjeti na Mjesec, Izrael će postati četvrta zemlja kojoj je to uspjelo, nakon SAD-a, Rusije i Kine.

"Postanak" će biti lansiran u petak rano ujutro po srednjoeuropskom vremenu na raketi Falcon 9 kompanije SpaceX u vlasništvu Elona Muska.

Lansiranje je plod osmogodišnjeg zajedničkog rada neprofitne kompanije SpaceIl i izraelske aerosvemirske industrije. Letjelica će sadržavati kapsulu sa stotinama digitalnih datoteka, uključujući i Bibliju na hebrejskom veličine kovanice, izraelske nacionalne simbole i kulturna ostvarenja.

"Postanak" teži 585 kilograma i otprilike je veličine perilice za rublje. Na Mjesec bi trebao sletjeti 11. travnja.

Nakon slijetanja, oprema u letjelici počet će snimati fotografije i mjeriti Mjesečevo magnetsko polje. Svi podaci bit će podijeljeni s NASA-om.

"U petak ujutro počinjemo povijest", kazao je predsjednik SpaceIla, milijarder Morris Kahn, koji je uložio vlastitih 44 milijuna dolara u projekt.

Uvjeren je da će prvo komercijalno lansiranje na Mjesec gledati cijeli svijet.

Trošak od 100 milijuna dolara uglavnom pokrivaju privatni donatori.

SAD i Rusija su koncem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća imali na desetke misija na Mjesec, s tim da su Amerikanci to jedini izveli s ljudskom posadom.

Kina se u povijest upisala prošli mjesec slijetanjem letjelice Chang'e 4 na tzv. tamnu stranu Mjeseca.

21.02.2019. 10:31:00
http://metro-portal.hr/bereshet-izraelska-bespilotna-letjelica-krece-na-mjesec/117024/