Metro-portal.hr

objavljeno 30.09.2011. 15:57:00
PRIDE U BEOGRADU

Beogradski Gay Pride mogao bi u zadnji čas biti otkazan

Zbog najava paralelnog okupljanja u organizaciji brojnih desničarskih organizacija koje se protive paradi vlasti smatraju da je sigurnosni rizik prevelik

Fotografija vijesti

Unatoč tomu što je na vrijeme najavljena, ovogodišnje izdanje „Parade ponosa" u Beogradu moglo bi biti odgođeno zbog velikog sigurnosnog rizika, budući da su brojne desničarske organizacije koje se protive parade odlučile organizirati paralelno okupljanje, piše Hina.

Dnevnik "Blic" navodi kako će konačnu odluku policija donijeti najkasnije 12 sati prije skupa, najavljenog za nedjelju u središtu Beograda, do kada je MUP po zakonu dužan obavijestiti organizatore o njegovu dopuštenju ili zabrani.

List navodi kako su veleposlanstva Njemačke, Nizozemske, Švedske i Norveške pozvala srbijansku vlast da omogući taj skup te da je ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić ponovno tražio političku potporu koju, kako se ističe, policija ni u četvrtak nije dobila jer vlada na redovitoj sjednici nije raspravljala o tom pitanju.

U izjavi objavljenoj na službenim internetskim stranicama grada Beograda gradonačelnik Dragan Đilas pozvao je organizatore skupova najavljenih za vikend da od njih odustanu.

Član organizacijskog odbora "Parade ponosa" Goran Miletić izjavio je za portal B92 da otkazivanja mimohoda neće biti, ocjenjujući izjavu gradonačelnika šokantnom. Organizatori parade, naveo je, ne mogu biti krivi ni za kakvo nasilje niti mogu biti krivi za uništavanje imovine budući da je jasno sudskim odlukama utvrđeno tko je to prošle godine radio, a država se je, dodao je, trebala mnogo bolje pobrinuti da se to ove godine spriječi.

Početkom tjedna voditelj izaslanstva Europske unije u Srbiji Vincent Degert izjavio je kako nema uvjeta da se, radi pristupanja Europskoj uniji, u Srbiji održi "Parada ponosa", ali ona time poštuje svoj ustav koji predviđa zaštitu svih ljudskih i manjinskih prava.

Desničarska udruga "Srpski sabor Dveri", koja se protivi održavanju parade, za subotu je najavila "Obiteljsku šetnju" središtem Beograda, a desničarska organizacija "Obraz" za nedjelju prijepodne najavila je "Molitveni hod" gradskim središtem nedaleko od mjesta na kojem će u to vrijeme početi "Parada ponosa".

Na prošlogodišnjoj "Paradi ponosa" 10. listopada, prvoj nakon devetogodišnje stanke, u sukobima oko 6000 njezinih protivnika i policije u Beogradu je privedeno oko 250 izgrednika, a ozlijeđeno je oko 150 policajaca. Po riječima beogradskoga gradonačelnika, počinjena je šteta veća od milijun eura.

U Beogradu je "Gay pride" prvi puta organiziran 30. lipnja 2001., a tada su pripadnici navijačkih i ekstremnih desničarskih skupina napali i pretukli više sudionika povorke, nekoliko novinara i slučajne prolaznike.

30.09.2011. 15:57:00
http://metro-portal.hr/beogradski-gay-pride-mogao-bi-u-zadnji-cas-biti-otkazan/63824/