Metro-portal.hr

objavljeno 10.10.2010. 20:10:11
MILIJUNSKA ŠTETA

Beograd uništen, Tadić osudio nasilje na gay paradi

U sukobima protivnika gay parade i policije u Beogradu ozlijeđena su 124 policajaca i 17 izgrednika

Neredi u Beogradu
Neredi u Beogradu (CROPIX)

Srbijanski predsjednik Boris Tadić najoštrije je osudio napade na policiju i nasilje na beogradskim ulicama tijekom gay parade, a beogradski je gradonačelnik Dragan Đilas istaknuo kako je u neredima pričinjena materijalna šteta u vrijednosti većoj od milijun eura. Tadić je izjavio da je napad na policiju napad na državu i da će izgrednici i organizatori nasilja biti uhićeni i privedeni pravdi.

>>Deseci ljudi ozlijeđeni u sukobima policije i prosvjednika

Tadić je naglasio da srbijanski ustav svima jamči pravo na slobodno izražavanje. "Srbija će osigurati ostvarivanje ljudskih prava za sve građane bez obzira na njihovu različitost i nikakvi pokušaji da im se ta sloboda uskrati nasiljem neće proći", istaknuo je srbijanski predsjednik, te je dodao kako je država u potpunosti spremna obračunati se s nasilnicima koji ugrožavaju sigurnost građana Srbije. Nasilje huligana na beogradskim ulicama prethodno je osudila i srbijanska vlada.

U sukobima protivnika gay parade i policije ozlijeđena su 124 policajaca i 17 izgrednika, priopćio je MUP Srbije. Uhićeno je 207 osoba, od kojih je točno stotinu zadržano u pritvoru. Ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je policiju danas napadalo 6000 nasilnika.

Grad potpuno uništen

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da je u neredima koje su na ulicama izazvali huligani pričinjena materijalna šteta veća od milijun eura, te je ocijenio kako je "Parada ponosa" bila samo povod "tim mladim ljudima" za razbijanje grada, prenosi agencija Beta. Ustvrdivši da je "grad potpuno uništen", Đilas je naveo kako je najvažnije da nije izgubljen nijedan ljudski život.

Državni tajnik ministarstva pravosuđa Slobodan Homen, najavljujući žestok odgovor države na nasilje, rekao je da je grad dobro pokriven kamerama i da su neki od izgrednika već privedeni. Istaknuo je također kako uništavanje grada i sukobi nisu pitanje održavanja gay parade, već poštovanja ljudskih prava.(hina/metro-portal)

10.10.2010. 20:10:11
http://metro-portal.hr/beograd-unisten-tadic-osudio-nasilje-na-gay-paradi/49525/