Metro-portal.hr

objavljeno 21.05.2010. 23:06:00
IZNOŠENJE OBRANE

Beograd: Kuzmanović zanijekao odgovornost za smrt Ive Pukanića

Nastavak suđenja za ubojstvo suvlasnika "Nacionala" najavljen je za 8. srpnja, kada se očekuje početak dokaznog postupka

Kuzmanović Pukanić
Kuzmanović Pukanić (Damjan Tadić/CROPIX)
U nastavku suđenja Sretenu Jociću, Željku Milovanoviću i Milenku Kuzmanoviću, optuženima za ubojstvo suvlasnika tjednika "Nacional" Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića, trećeoptuženi Kuzmanović u petak je završio s iznošenjem svoje obrane u sklopu izjašnjavanja o optužnici ponovo zanijekavši krivnju.

Nastavak suđenja najavljen je za 8. srpnja, kada se očekuje početak dokaznog postupka.

Predsjedatelj sudskog vijeća Vladimir Vučinić najavio je da će u dokaznom postupku prvo biti saslušavani svjedoci koji su u Beogradu, a da će potom uslijediti saslušanje svjedoka iz Zagreba, najvjerojatnije putem video-veze.

Sudsko vijeće usvojilo je prijedlog Jocićeva odvjetnika Zdenka Tomanovića da u dokaznom postupku bude saslušan predstavnik obitelji ubijenog Ive Pukanića te je također odlučilo da bude saslušan i predstavnik obitelji ubijenog Nike Franjića.

Tomanović je zatražio i ubrzavanje sudskog postupka čitanjem dokaza i iskaza svjedoka, na što je zamjenik tužitelja Jovanović kazao kako je planirao da iskazi većeg broja svjedoka iz Hrvatske budu čitani, čime će se, po njegovim riječima, dobiti na vremenu.

Optuženi Kuzmanović je, odgovarajući na pitanja sudskog vijeća i zamjenika tužitelja za organizirani zločin, kazao kako je Amira Mafalanija, optuženog u Hrvatskoj za isti zločin, znao samo po nadimku "Snork" te da ga je samo viđao u društvu Roberta Matanića, također jednog od optuženih za isti zločin u Hrvatskoj.

Na upit je li ikada koristio e-mail adresu "Sebastijan Mendoza", optuženi je odgovorio da je tu adresu elektronske pošte koristio u kraćem razdoblju te da ga je Mafalani, kojeg je tada znao pod imenom "Snork", putem te adrese kontaktirao, a da je Mafalaniju vjerojatno tu adresu dao Matanić. Navevši kako se ne sjeća precizno sadržaja prepiske s Mafalanijem, objasnio je kako je bila riječ o "neobaveznim stvarima" te da se sjeća da ga je Mafalani kontaktirao u povodu nabavke staklenih boca iz Srbije radi nekog njegova posla s vinom.

"Jocića nikada nisam vidio niti je on ikada bio tema razgovora između Matanića i mene. Među osobama koje sam viđao s Matanićem nikada nisam čuo da je itko spominjao 'Nacional' i Pukanića", kazao je Kuzmanović.

Dodao je kako je za Matanića znao da je u Bugarskoj osiguravao nekog generala i da se bavio športom te da on za Matanića nikada nije ništa radio, osim te usluge koju mu je učinio kontaktirajući s njegovim odvjetnikom u Srbiji u povodu procedure o ukidanju zabrane ulaska Mataniću u Srbiju.

Na primjedbu zamjenika tužitelja za organizirani zločin Jovice Jovanovića da postoji nesklad između Kuzmanovićeve izjave dane policiji nakon uhićenja i kasnije izjave kod istražnog suca, optuženi je objasnio da je na sve načine pokušavao dokazati da nije u vezi sa zločinom za koji s tereti te da su mu prilikom uhićenja misli bile kaotične jer je pokušavao shvatiti šta se događa.

Na početku suđenja u travnju Kuzmanović se izjasnio da se ne osjeća krivim vezano uz djela koja mu se optužnicom stavljaju na teret, a prije njega krivnju je zanijekao i optuženi Željko Milovanović, također u optužnici naveden kao član skupine koja je ubila Pukanića.

Kao organizator skupine u optužnici se navodi Sreten Jocić, poznat kao Joca Amsterdam, koji je iznoseći svoju obranu također odbacio navode iz optužnice navevši kako je nevin te da nije poznavao Pukanića niti imao motiva za njegovo ubojstvo.

Posebno odvjetništvo u Beogradu podiglo je 26. listopada 2009. optužnicu protiv Sretena Jocića, Željka Milovanovića i Milenka Kuzmanovića zbog kaznenih djela zločinačkog udruživanja i teškog ubojstva. Njih trojica su optužena da su za novčanu nagradu, ne manju od 1,5 milijuna eura, nakon duljeg praćenja Pukanića, u listopadu 2008. pripremili eksplozivnu napravu koju su postavili na kupljeni skuter, koji je dovezen i parkiran uz Pukanićev automobil u dvorištu njegove medijske tvrtke u Zagrebu.

Oni se terete da su potom, kad je Pukanić sa svojim suradnikom Nikom Franjićem prišao vozilu, aktivirali eksploziv zbog čega su Pukanić i Franjić smrtno stradali, više osoba je ozlijeđeno, a na vozilima i okolnim objektima počinjena je materijalna šteta.

Skupina kojoj su pripadali Jocić, Milovanović i Kuzmanović sastojala se od ukupno osam članova od kojih je srbijansko posebno odvjetništvo optužilo njih trojicu. Protiv Roberta Matanića, Luke Matanića, Amira Mafalanija, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića te protiv Željka Milovanovića USKOK je podignuo optužnicu pred zagrebačkim Županijskim sudom.

Za ubojstvo Pukanića i Franjića u Zagrebu se od 3. veljače vodi sudski postupak protiv Roberta i Luke Matanića, Amira Mafalanija, Slobodana Đurovića i Bojana Gudurića. (hina/metro-portal)

21.05.2010. 23:06:00
http://metro-portal.hr/beograd-kuzmanovic-zanijekao-odgovornost-za-smrt-ive-pukanica/40621/