Metro-portal.hr

objavljeno 21.02.2010. 10:45:56
USKORO TRAŽEN?

Benjamin Netanyahu odobrio je likvidaciju u Dubaiju

Iz Mossada su procule informacije koje potvrđuju da je izraelski premijer osobno odobrio ubojstvo Hamasovog dužnosnika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu navodno je početkom siječnja u Tel Avivu odobrio likvidaciju visokog Hamasovog dužnosnika Mahmuda al-Mabhuha.

Prema pisanju Times Onlinea, Netanyahu je početkom siječnja održao sastanak sa šefom Mossada Meirom Daganom i to u središnjici te obavještajne agencije, a sastanku su navodno nazočile i neke od osoba koje su ubile Mabhuha.

Izvješće Mossada navodi kako je "kao osoba koja je dala završno odobrenje za operaciju tog tipa, Netanyahu bio obaviješten o detaljima plana za uklanjanje Mahmuda al-Mabhuha."

Izvori iz agencije govore o tome kako je Mossad likvidaciju Hamasovog dužnosnika počeo planirati odmah pošto je primio informacije o Mabhuhovom planiranom putu u Dubai.

"Tim je obavio vježbe koristeći jedan hotel u Tel Avivu bez da su o tome obaviješteni djelatnici hotela", stoji u izvješću.

No, hotel u Dubaiju u kojem je izvršeno ubojstvo bio je puno opremljeniji kamerama nego su agenti očekivali pa je njihov prljavi posao otkriven. Dubajska policija objavila je slike 11 osoba koje su posjedovale putovnice europskih zemalja među kojima šest britanskih, tri irske te po dvije francuske i njemačke.

Interpol je nakon toga objavio kako je navedenih 11 osoba svrstao na listu traženih u svih 188 zemalja svojih članica, a dubajska policija ranije je objavila kako će, ukoliko se utvrdi da iza likvidacije stoji Mossad, izdati uhidbeni nalog za izraelskim premijerom koji će, kako se čini, postati osoba tražena zbog ubojstva.

21.02.2010. 10:45:56
http://metro-portal.hr/benjamin-netanyahu-odobrio-je-likvidaciju-u-dubaiju/33665/