Metro-portal.hr

objavljeno 04.10.2011. 20:47:49
ŠAROLIKA EKIPA

Benedikt XVI. pozvao i pet ateista na skup o miru

Benedikt XVI. odlučio je nakon 25 godina ponovo sazvati ovaj novi skup kako bi se religije zajedno zauzimale za mir i odbacile netrpeljivost u Božje ime

Fotografija vijesti

Pet intelektualaca ateista prisustvovat će „Danima razmišljanja, dijaloga i molitve za mir i pravdu u svijetu" koje u gradu Asizu organizira Benedikt XVI., prenosi Hina.

Francuska filozofkinja i književnica bugarskog podrijetla Julia Kristeva, britanski filozof Anthony Clifford Grayling, meksički filozof Gullermo Hurtado, austrijski mislilac Walter Baier i talijanski filozof Remo Bodei sudjelovat će na skupu na temu "Hodočasnici istine, hodočasnici mira".

Sveti Otac se osobno zauzeo da se na taj skup pozovu i nevjernici, ocijenivši da dijalog s njima koristi Crkvi, ali i ateistima i agnosticima.

Predstavnici religija će obnoviti "opredijeljenost za mir" na svečanosti koja će se tijekom poslijepodneva održati na Trgu svetog Franje u Asizu, rekao je Vatikan.

Dvadeset pet godina nakon povijesnog susreta vjerskih čelnika iz cijeloga svijeta na poziv Ivana Pavla II. na kojemu je Joseph Ratzinger, tada kardinal, izrazio svoju suzdržanost, Benedikt XVI. je odlučio sazvati ovaj novi skup kako bi se religije zajedno zauzimale za mir i odbacile netrpeljivost u Božje ime.

Papa koji posebno hoće da se svačija vjera poštuje, želi izbjeći svaki sinkretizam, pa je tijekom susreta predviđeno vrijeme za meditaciju i zajedničko svjedočenje, ali i za odvojenu molitvu.

Između 120 i 150 osoba očekuje se na tom susretu. Benedikt XVI. će s gostima u samostanu Svete Marije Anđeoske podijeliti "skroman ručak u znak suosjećanja s patnjama onih koji ne mogu živjeti u miru".

04.10.2011. 20:47:49
http://metro-portal.hr/benedikt-xvi-pozvao-i-pet-ateista-na-skup-o-miru/63985/