Metro-portal.hr

objavljeno 12.05.2010. 17:43:29
HUMANITARNE SVRHE

Bend trojice svećenika postao hit u Francuskoj

POGLEDJATE VIDEO - Trio "Les Pretres" izdao je album "Spiritus Dei", a svećenici sviraju na koncertima, nižu intervjue i dijele autograme

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)

Prema biskupovoj zamisli, trojica svećenika osnovala su glazbenu skupinu i ostvarila zapanjujući uspjeh albumom "Spiritus Dei" koji se u Francuskoj uspješno prodaje već tri tjedna, a oni uz crkvene dužnosti nižu intervjue, dijele autograme i kušaju život estradnih zvijezda.

Trio nazvan "Les Pretres" (Svećenici), po uzoru na irsku glazbenu skupinu svećenika čiji uspjeh žele ponoviti, održao je u petak koncert u Marseilleu, a slijedi im turneja u Parizu i Rouenu te ljeti na jugoistoku Francuske.

Odrekli su se autorskih prava, no snimaju tv-spotove i daju intervjue kako bi promovirali album objavljen u humanitarne svrhe.

Svećenik Jean-Michel Bardet (46), školovani je glazbenik koji je završio trombon na konzervatoriju i deset godina učio pjevanje.

Otac Charles Troesch (27), pjevao je u crkvenom zboru, a Vijetnamac Dinh Nguyen Nguyen, sjemeništarac koji je u Francusku stigao iz Vijetnama, samouk je u glazbi.

Kako je neobičan trio, tako je neobičan i njihov menedžer, msgr. Jean-Michel Di Falco, biskup za Gap i Embrun, koji se pitao odakle namaknuti novac za razne projekte, za školu na Madagaskaru i crkvu.

"A onda me prijatelj pitao: imaš li svećenika koji pjevaju", priznao je biskup.

Osim klasične sakralne glazbe, ''Les Pretres'' izvode i popularne skladbe koje su proslavili šansonijeri Jacques Brel ili Francis Cabrel te Leonard Cohen (Hallelujah). (hina/metro-portal)

12.05.2010. 17:43:29
http://metro-portal.hr/bend-trojice-svecenika-postao-hit-u-francuskoj/39872/