Metro-portal.hr

objavljeno 11.01.2013. 12:35:27
UOČI OSCARA

Ben Affleck i Argo trijumfirali na nagradama Udruženja filmskih kritičara

Uoči dodjele Oscara svi vole vidjeti koji filmovi osvajaju manje razvikane, ali također ugledne nagrade.

Fotografija vijesti
Glumac i redatelj Ben Affleck i njegov film "Argo" na sinoćnjoj su dodjeli filmskih nagrada Udruženja filmskih kritičara Critics Choice Movie Awards 2013. proglašeni dobitnicima nagrade za najboljeg redatelja i najbolji film.

Affleckov triler o iranskoj talačkoj krizi pobijedio je u impresivnoj konkurenciji, u kojoj su se našli "Zvijeri južnih divljina", "Odbjegli Django", "Jadnici", "Pijev život", "Lincoln", "Master", "Kraljevstvo izlazećeg mjeseca", "U dobru i u zlu", te "Zero Dark Thirty", piše britanski The Telegraph.

Primajući nagradu, Affleck je zahvalio akademiji, te se našalio kako je u prošlosti mogućnost da Ben Affleck dobije nagradu kritike bila "šala za emisiju Saturday Night Live".

U utrci za titulu najboljeg redatelja, Affleck je nadmašio renomirana imena poput Stevena Spielberga, Kathryn Bigelow, Toma Hoopera, Anga Leeja i Davida O. Russella.

Jessica Chastain i Daniel Day-Lewis proglašeni su najboljim glumcima - Chastain za film "Zero Dark Thirty", akcijski triler o lovu za Osamom bin Ladenom, a Day-Lewis za utjelovljenje 16. američkog predsjednika u povijesnoj drami "Lincoln".

"Skyfall" je dokazao da vrijeme Jamesa Bonda još nije završilo - film je proglašen najboljim akcijskim filmom, a Daniel Craig odnio je nagradu za najboljeg glumca u akcijskome filmu. Glazbena tema filma, koju izvodi Adele, proglašena je najboljom pjesmom.

Nagradu za najbolju glumicu u akcijskom filmu odnijela je Lawrence za "Igre gladi", a njezin drugi film, "U dobru i u zlu", s Bradleyem Cooperom i Robertom De Nirom u glavnim ulogama, dobio je nagradu za najbolju glumačku postavu.

Nagrada za najbolju sporednu glumicu dodijeljena je Anne Hathaway za ulogu Fantine u ekranizaciji popularnog mjuzikla "Les Miserables".

11.01.2013. 12:35:27
http://metro-portal.hr/ben-afflek-i-film-argo-trijumfirali-na-dodjeli-nagrada-udruzenja-filmskih-kriticara/75914/