Metro-portal.hr

objavljeno 20.10.2010. 23:47:00
MASOVAN PRILJEV

Belgija zabrinuta zbog izbjeglica s Balkana

Belgija dobiva zabrinjavajuće puno upita za azil iz Kosova, Srbije i Makedonije i poručuje: Nismo Eldorado

Bruxelles
Bruxelles (Wikipedia)

Belgija je sučeljena s novim "masovnim priljevom" izbjeglica s Balkana, pojavom koju će belgijski državni tajnik za useljeništvo pokušati suzbiti posjetom Srbiji i Makedoniji koji će se završiti u četvrtak, rekao je u srijedu.

"U zadnjih nekoliko mjeseci velik je broj zahtjeva za azil koji dolaze s Balkana. Od srpnja do rujna 2010. zaprimljena su 423 predmeta za Kosovo (736 osoba), 156 za Srbiju (387 osoba), 129 za Makedoniju (210), što je ukupno 1333 osobe", rekao je u priopćenju državni tajnik za useljeništvo Melchior Wathelet. Nastavi li se takva pojava u listopadu, "u četiri mjeseca mogli bismo se približiti brojci od 2000 ljudi", dodaje se u priopćenju.

Početkom godine, kada je 700 Makedonaca i Srba, uglavnom potomci romske i albanske manjine, već bilo podnijelo svoje zahtjeve, premijer Yves Leterme i Melchior Wathelet doputovali su na Balkan kako bi objasnili da je Belgija "napredna zemlja, ali nije Eldorado".

Nakon tog posjeta broj tražitelja azila iz tih zemalja "znatno je pao", ali se tendencija poslije obrnula. "Kod pojedinačnog proučavanja predmeta, azil se u Belgiji ne daje iz gospodarskih razloga", rekao je Wathelet.

Wathelet će iz Srbije otputovati u četvrtak u Makedoniju, a razmišlja i o posjetu Kosovu, navode njegove službe. Osim Belgije, s tom su pojavom sučeljene i Njemačka, Švedska i Norveška, kazao je Wathelet.(hina/metro-portal)

20.10.2010. 23:47:00
http://metro-portal.hr/belgija-u-strahu-od-izbjeglica-s-balkana/50050/