Metro-portal.hr

objavljeno 30.05.2011. 09:58:42
GLE TKO TO ZAKLJUČUJE?

Sve bebe su rođeni genijalci

Znanstvenici su došli do zaključka kako i najmanje bebe koriste "zdrav razum" da bi predvidjele situacije u kojima se nalaze.

Fotografija vijesti

Nakon što dobijemo svoje bebice u ruke cijeli svijet nam se preokrene. Posvećeni smo im u svakom trenutku kako bismo ih zaštitili u potpunosti jer su "tako mali i bespomoćni". Mnogi roditelji misle kako njihovi mali smotuljci ne razumiju ništa o svijetu koji ih okružuje.

Najnovija istraživanja pokazuju kako bebe od godinu dana koriste sofisticirane analitičke procese kako bi predvidjele kako će se određene situacije razvijati, čak i ako to nikada prije nisu doživjele.

Mnoge vrste mogu reagirati samo na situacije u kojima su se već našle, ali bebe koriste zdrav razum kako bi točno predvidjele budućnost i u situacijama u kojima se nalaze po prvi put.

Znanstvenici vjeruju kako se ta mogućnost razmišljanja razvija u bebema prije prvog rođendana - puno ranije nego se do sad mislilo.

Prema magazinu "Science" u provedenom istraživanju bebama su pokazivali animacije u kojima su različito obojeni oblici skakali naokolo u ograđenom prostoru koji je na dnu imao rupu. Znanstvenici bi zatim malo zamutili sliku kako bi jedan od predmeta „pao" kroz tu rupu i pojavio se ispred beba. Otkriveno je kako su čak i vrlo male bebice pokazivale iznenađenje kad bi kroz rupu prošao predmet koji je bio najudaljeniji od rupe.

Prema tome je zaključeno da i bebe koriste komplicirane logičke načine zaključivanja vezane uz objekte koji su im pokazivani. Bebe su istovremeno pratile njihov oblik, brzinu kretanja i smještaj u prostoru te su prema tome same zaključivale koja bi trebala pasti u rupu iako nisu imale prijašnjeg iskustva s tim.

30.05.2011. 09:58:42
http://metro-portal.hr/bebe-su-rodjeni-genijalci/59441/