Metro-portal.hr

objavljeno 01.06.2011. 09:38:06
KAD ŽIVOT PODIJELI KARTE

Beba preživjela 3 srčana udara

Star samo 3 tjedna, Alfie Green preživio je 3 infarkta te prestanak rada srca na čak 17 minuta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (WorldWideFeatures.com)

Tri srčana udara u tri sata sa samo tri tjedna starosti. I kao da to nije bilo dovoljno, nakon prvog infarkta srce je malenom Alfiju prestalo kucati na čak 17 minuta, samo kako bi se, na čuđenje liječnika, opet pokrenulo.

Međutim, tu nažalost nije bio kraj mukama Alfija Greena. Nakon drugog infarkta srce mu je opet prestalo raditi 10 minuta a nakon trećeg još dvije minute, ali na kraju je nekako ipak nastavilo kucati i preživio je.

Usprkos bojazni njegovih liječnika da će mu svi ti prestanci rada srca teško oštetiti mozak te činjenici da mu je stanje u narednih tjedan dana intenzivne skrbi bilo vrlo promjenljivo, uspio se potpuno oporaviti. Nevjerojatna žilavost i borba za život tako male bebe zapanjila je doktore koji su u nekoliko navrata gotovo digli ruke od njega.

Alfijeva majka, 24-godišnja Stacey, ni sama nije mogla pojmiti ovakav razvoj događaja. „Nisam mislila da netko tako mlad uopće može imati infarkt, a kamoli tri." - rekla je.

Alfie je rođen u rujnu prošle godine i težio je zdravih 3 kilograma. Tri tjedna kasnije, njegovi roditelji, Stacey Green i Leonard Bratt, nosili su ga sa sobom u šetnju do obližnje trgovine kada odjednom prestao disati. Nekoliko dana prije toga Stacey je primijetila da Alfie diše ubrzano ali je doktor kojemu je odvela Alfija nakon pregleda ustvrdio da je sa njim sve u redu.

Njegov je otac pozvao hitnu pomoć i Alfie je prebačen u bolnicu u Wolverhamptonu, gdje mu je po dolasku odmah zakazalo srce i to na čak 17 minuta. Doktori su ga oživljavali sve dok nije opet počeo disati. Međutim, tu nažalost nije bio kraj mukama malog Alfija.

U sljedeća dva sata Alfie je proživio dva nova infarkta te mu je u svakom opet stalo srce, prvo na deset minuta a za vrijeme zadnjeg infarkta na dvije minute. Svaki su mu put liječnici uspjeli ponovo pokrenuti srce ali nakon skeniranja mozga CT uređajem nisu imali dobre vijesti za njegove roditelje.

Skeniranje je pokazalo jako krvarenje u lijevoj strani Alfijevog mozga i prognoze su bile loše. Prema predviđanju liječnika, ako Alfie i preživi, nisu vjerovali da će mu tijelo biti sposobno za išta više od disanja.

Unatoč crnim prognozama, nakon tjedan dana intenzivne skrbi Alfie se dovoljno oporavio da može disati bez aparata. Tri tjedna kasnije, Alfie je pušten kući uz uzimanje lijekova koji mu stabiliziraju rad srca. Na sreću svojih roditelja i veliko čuđenje liječnika, ultrazvuk je pokazao da mu se mozak oporavio bez ikakvih posljedica.

„Ako je uspio preživjeti 3 srčana udara sa samo tri tjedna, dovoljno je jak da preživi bilo što." - zaključila je presretna Stacey.

01.06.2011. 09:38:06
http://metro-portal.hr/beba-prezivjela-3-srcana-udara/59555/