Metro-portal.hr

objavljeno 05.10.2012. 17:55:00
LEGENDE

Beatlesi - od običnih rokera do svjetskih zvijezda

5. listopada 1962. godine na tržištu se pojavila njihova prva singlica, a bio je to početak karijere koja je krenula iz - Hamburga

Pedeset godina od prve singlice Love me do
Pedeset godina od prve singlice Love me do (Arhiva)

Ulazna fasada i vrata prekriveni su bršljanom i na prvi pogled se ova zgrada u Hamburgu čini sasvim običnom. No, kada se priđe malo bliže, uočit će se ogledalo na kojem velikim slovima piše: „Ovdje su stanovali Beatlesi 1960. godine". Ispod je i fotografija glazbenog sastava iz onog vremena. U njihovom susjedstvu je tada živio i onda 10-godišnji Peter Paetzold. Odrastao je u četvrti St.Pauli, mjestu na kojem su Beatlesi započeli svoju svjetsku karijeru.

U zgradi gdje su Beatlesi stanovali nekoć se nalazilo kino. Ovdje je Paetzold često navraćao i gledao najnovije filmove Walta Disneya. „Beatlesi su ovdje živjeli tri mjeseca. Za nas su oni bili obični engleski rokeri iako su izgledali drugačije od rokera iz Hamburga. Nosili su crne traperice, to je bilo neobično. Mi smo bili sretni kada smo, pet godina kasnije, uspjeli dobiti obične, plave traperice", prisjeća se danas 62-godišnji Peter Paetzold.

17. kolovoza 1960: prvi nastup britanskog benda

Samo nekoliko koraka dalje, na drugoj strani ulice, nalazi se „Indra" - lokal u kojem su Beatlesi 17. kolovoza 1960. godine održali svoj prvi koncert u Hamburgu. Prije njihovog nastupa, kaže Paetzold, ovo je bio kabaret, noćni klub u kojem su se uglavnom skupljali transvestiti. „No, kada su Beatlesi ovdje nastupali, ovo je mjesto već bilo rokerski noćni klub. Nakon 48 nastupa promijenili su mjesto svojih koncerata i preselili se u „Kaiserkeller", samo nekoliko metara udaljen od „Indre". Ovdje su upoznati i Richarda Starkeya, kasnijeg - Ringa Starra. On je tada još svirao u bendu „Rory Storm & The Hurricanes", objašnjava Paetzold.

22. lipnja 1961. godine: Prva ploča - Beatlesi kao prateći bend

Nakon nekoliko tjedana u „Kaiserkelleru", Beatlesi su ponovno htjeli promijeniti klub. Ovoga je puta to trebao biti „Top Ten". Međutim, tada je George Harrison bio izbačen iz Njemačke, budući da prema ovdašnjem zakonu sa svojih 17 godina još nije smio nastupati u noćnim klubovima. Šuškalo se da ga je policiji prijavio vlasnik „Kaiserkellera", ljutit zbog odluke Beatlesa da će napustiti njegov klub. Nakon toga, Beatlesi su napustili Njemačku i vratili se u Englesku.

U proljeće 1961. godine su se Beatlesi ponovno vratili u Hamburg i ovdje tri mjeseca za redom nastupali u klubu „Top Ten". U isto vrijeme Tony Sheridan je snimao svoju ploču a Beatlese je pozvao da mu se pridruže kao prateći glazbenici. „U Njemačkoj je ova ploča izašla pod naslovom „Beatbrothers" i bila je zapravo odlučujuća za njihovu budućnost i daljnju karijeru. Na ploči je radio i genijalni Brian Epstein koji je od njih i napravio pop fenomen kakav su bili. A to se sve ne bi dogodilo da nisu upravo u Hamburgu snimali ovu ploču", tvrdi Paetzold.

Proljeće 1962. godine: Prvi angažman u Star-Clubu

Nekoliko mjeseci nakon objavljivanja njihove prve singlice „Love me do", koja se na tržištu pojavila 5.10.1962., Beatlesi su dobili poziv i angažman u klubu Star-Club. Spomen-ploča na ovom mjestu (zgrade danas više nema) podsjeća i na mnoge druge bendove koji su ovdje tada i kasnije nastupali.

Mladi Peter Paetzold u to je vrijeme uvelike skupljao autograme ispred noćnih klubova. "Tada je bilo puno lakše nego danas iz blizine vidjeti neku zvijezdu i dobiti autogram. U obližnjim kafićima i u samim klubovima mogli smo sjediti pored glazbenika i pratiti ih prije odlaska na pozornicu. Cijeli Star-Club je zapravo bio jedna velika obitelj", prisjeća se Paetzold. Beatlese, odnosno jednog od njih, Johna Lennona on je susreo i nekoliko godina kasnije u trgovini u kojoj su se prodavali proizvodi od kože. "Često sam bio ovdje jer sam znao da ovdje dolaze poznate zvijezde. Odjednom se predamnom stvorio John Lennon. Rekli smo si tri rečenice, dao mi je autogram - i nestao", završava svoju priču Peter.

Piše: Janine Albrecht / Željka Telišman / DW
05.10.2012. 17:55:00
http://metro-portal.hr/beatlesi-od-obicnih-rokera-do-svjetskih-zvijezda/74206/