Metro-portal.hr

objavljeno 15.04.2013. 03:54:00
TRIKOVI

BBC se prošvercao u Sjevernu Koreju među studentima

Tri novinara BBC-a ubacili su se u studijsko putovanje i tajno snimili dokumentarac u Sjevernoj Koreji

Vojnikinje na štiklama u Sjevernoj Koreji
Vojnikinje na štiklama u Sjevernoj Koreji (Arhiva)

London School of Economics (LSE) navodi da su se tri novinara BBC-a, uključujući poznatog reportera Johna Sweeneya, pridružila studentskom putovanju krajem ožujka hineći turiste, a s ciljem da bi snimili dokumentarac o toj tajnovitoj državi.

Sveučilište tvrdi da je studentima rečeno da će im se priključiti novinari, ali nisu znali da je cilj BBC-a bio iskoristiti posjet kako bi snimio dokumentarac za emisiju "Panorama" o aktualnim političkim događajima.

"To nije bio službeno putovanje LSE-a", napisao je dekan sveučilišta Craig Calhoun na Twitteru.

Alex Peters-Day, glavni tajnik studentskog zbora na LSE-u, rekao je televiziji Sky News da su studenti o pravim namjerama BBC-a saznali kasnije, a jedna od studentica je kazala da je o tome doznala tek na letu za Sjevernu Koreju.

Sveučilište je izvijestilo da se Sweeney, koji je na LSC-u diplomirao 1980., predstavio kao postdiplomant iz povijesti kako bi dobio dozvolu za ulazak u Sjevernu Koreju, iako trenutno nema nikakve veze s tom visokoškolskom ustanovom.

"Osoblje BBC-a priznalo je da je skupina studenata namjerno obmanuta u vezi sa sudjelovanjem BBC-a u toj posjeti", stoji u priopćenju LSE-a poslanom medijima.

"LSE smatra kako studenti nisu bili dovoljno informirani da bi dali svoj pristanak, što ih je izložilo ozbiljnoj opasnosti u slučaju da je prevara otkrivena prije nego što su napustili Sjevernu Koreju", dodaje se u priopćenju.

Calhoun je zatražio od BBC-a da ne prikazuje dokumentarac koji bi se trebao emitirati u ponedjeljak, no glavni direktor britanske javne televizije to je odbio.

15.04.2013. 03:54:00
http://metro-portal.hr/bbc-se-prosvercao-u-sjevernu-koreju-medju-studentima/77571/