Metro-portal.hr

objavljeno 02.04.2014. 08:01:00
ANALIZA

BBC ne vjeruje u novi Hladni rat

Analitičari BBC-a smatraju da Rusija ipak nije novi SSSR i da od novog Hladnog rata neće biti ništa, barem ako stanje ostane ovakvo

Rusija nema namjeru stati na Krimu
Rusija nema namjeru stati na Krimu (Arhiva)

Rusija je svoje sporove počela rješavati silom, a ne diplomacijom, zamijenivši tako gospodarsku moć vojskom, tvrde analitičari britanskog BBC-a, vjerujući da je ta glavna razlika od ponašanja SSSR-a nakon kraja Hladnog rata garancija da se takvi odnosi među svjetskim silama ne mogu vratiti.

Govorom u Kremlju prije desetak dana ruski predsjednik Vladimir Putin dao je naslutiti da se Rusija ne kani zaustaviti na Krimu i da se poput osnažena imperija sprema uzvratiti udarac nakon ponižavajućeg poraza, što je u očima mnogih Rusa bio raspad Sovjetskog Saveza.

Danas se Zapad pita koliko je daleko Putin spreman ići, piše BBC-jev dopisnik i ocjenjuje da je ruska prijetnja Ukrajini očita, da je prijetnja Moldaviji moguća, a pitanje je kamo će se dalje širiti.

Upravo zbog toga baltičke države raduju se što su prije deset godina postale članice NATO-a koji ih prema ugovornim obvezama štiti od vanjske, u ovom slučaju moguće ruske prijetnje, piše BBC.

Navodi da NATO tu ulogu odvraćanja može provoditi raspoređivanjem manjih vojnih formacija u baltičkim zemljama i u Poljskoj. Manjim, gotovo stalnim vojnim vježbama može ojačati svoju nazočnost u tim državama. Potporu Ukrajini može iskazati partnerskim odnosom, ne tako da je primi u punopravno članstvo već pomažući joj da bolje planira svoje obrambene kapacitete, da ojača vojnu učinkovitost i slično.

02.04.2014. 08:01:00
http://metro-portal.hr/bbc-ne-vjeruje-u-novi-hladni-rat/84163/