Metro-portal.hr

objavljeno 10.09.2019. 09:30:00
FAKE NEWS

BBC kreće u rat protiv lažnih vijesti

BBC se udružio s nekim poznatim tehnološkim firmama u borbi protiv lažnih vijesti i dezinformacija

Dosta je bilo!
Dosta je bilo! (Arhiva)

BBC će surađivati s tehnološkim firmama poput Googlea, Twittera i Facebooka s kojima će razviti shemu djelovanja. Iz BBC-a također navode kako su ti potezi izrazito važni u borbi protiv diskriminacije.

Nove mjere koje će se razviti uključuju sustav ranog upozoravanja koji će se koristiti tijekom izbora ili kada su ugroženi životi.

Navedena suradnja događa se nakon što su ove i slične tehnološke firme kritizirane za sprječavanje širenja "lažnih vijesti" - od onih o cjepivima do onih koje su utjecale na ishode izbora.

Plan za sprječavanje širenja lažnih vijesti uključuje:

Informiranje glasača - suradnja i informiranje glasača tijekom izbora kako bi se našao način za objašnjavanje kako i gdje glasati. 

Medijsko obrazovanje - zajednička medijska kampanja kojom će se promovirati poruke edukacije o medijima.

Sustav ranog upozoravanja - stvaranje sustava putem kojeg organizacije mogu komunicirati i međusobno se obavještavati o potencijalnim problemima. Naglasak će biti stavljen na dezinformacije koje prijete ljudskim životima ili ometaju demokratske procese tijekom izbora.

Zajedničko učenje - osobito kada se radi o izborima koje svi prate, poput američkih.

Generalni direktor BBC-a Tony Hall je rekao kako su "dezinformacija i tzv. laže vijesti prijetnja svima nama. U najgorem slučaju oni predstavljaju ozbiljnu prijetnju demokraciji i čak životima ljudi."

10.09.2019. 09:30:00
http://metro-portal.hr/bbc-krece-u-rat-protiv-laznih-vijesti/120586/