Metro-portal.hr

objavljeno 28.05.2010. 22:03:13
PAO DOGOVOR

Baza SAD-a ipak ostaje na Okinawi

Japanski premijer Yukio Hatoyama istaknuo je da je japansko-američki sigurnosni savez bitan u trenutku kad rastu napetosti na Korejskom poluotoku

(Getty Images)

SAD i Japan složili su se da će premjestiti zračnu bazu marinaca iz Futenme u Henoko, na sjeverni manje napučen dio otoka, ističe se u zajedničkoj izjavi. Ta je odluka uglavnom u skladu sa sporazumom iz 2006. sklopljenu s bivšom japanskom vladom, no Hatoyama je njome ujedno prekršio predizborno obećanje.

Na konferenciji za tisak premijer se nekoliko puta ispričao za kršenje obećanja da će s otoka ukloniti bazu u kojoj se nalazi više od 47.000 američkih vojnika razmještenih u Japanu po 50 godina staru sporazumu o sigurnosti. Stanovnici Okinawe žalili su se na onečišćenost, buku i moguće opasnosti iz baze.

Hatoyama je na konferenciji istaknuo da "u Aziji još ima čimbenika nestabilnosti i nesigurnosti, a među njima je i sjevernokorejsko potapanje južnokorejskoga vojnog broda".

"Sporazumu Japana i SAD-a moram dati prioritet jer je održanje međusobna povjerenja između Japana i SAD-a i najbolje sredstvo odvraćanja", rekao je Hatoyama. (hina/metro-portal)

28.05.2010. 22:03:13
http://metro-portal.hr/baza-sad-a-ipak-ostaje-na-okinawi/41209/