Metro-portal.hr

objavljeno 25.06.2011. 10:15:00
RAZVOJ VJEČNIH BATERIJA

Baterije koje se nikad ne prazne - tipkanje može napajati laptope

VIDEO - Baterije mobitela, laptopa i mp3 playera koje se nikada ne prazne nisu znanstvena fantastika

Tipkanje
Tipkanje (Shutterstock)

Australski znanstvenici otkrili su kako sačuvati energiju koju proizvodimo kada tipkamo na laptopu i kako je iskoristiti za napajanje samog uređaja. Tajna je u piezoelektricitetu, tj. sposobnosti određenih kristala da stvaraju elektricitet dok su izloženi mehaničkom pritisku.

Za napajanje laptopa potrebno je razviti tanju prevlaku materijala koji ima karakteristike piezoelektriciteta što je pak moguće uz pomoć nanotehnologije. Prevlaka bi bila tako tanka da bi se njome bez problema mogli premazati pojedini elektronički dijelovi koji bi se potom ugrađivali u uređaje ili druge predmete.

„Piezoelektricitet možemo koristiti u cipelama kako bi se hodanjem punili mobiteli ili u tipkovnicama za napajanje laptopa ili čak iskoristiti krvni tlak za napajanje pejsmejkera. Možemo stvoriti bateriju koja traje vječno", objašnjava Dr. Madhu Bhaskaran u stručnom časopisu Advanced Functional Materials.

Znanstvenici također razmišljaju o načinima premazivanja ekrana osjetljivih na dodir piezoelektricitetnom prevlakom kako bi se iskoristio rad prstiju po ekranu.

Pogledajte što Dr. Madhu Bhaskaran kaže o razvoju vječnih baterija.

25.06.2011. 10:15:00
http://metro-portal.hr/baterije-koje-se-nikad-ne-prazne-tipkanje-moze-napajati-laptope/60543/