Metro-portal.hr

objavljeno 29.05.2011. 15:09:17
MILIJUNIMA PROTIV ZATVORA

Basnoslovno skupi odvjetnici trebali bi izvući Strauss-Kahna

Među Brafmanovim ostalim slavnim klijentima su Sean "Diddy" Combs, Jay-Z, bivša zvijezda NFL-a Plaxico Burress i niz newyorških gangstera

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)

Dominique Strauss-Kahn koji je optužen za pokušaj silovanja sobarice, angažirao je vrhunski odvjetnički tim na čelu s Benjaminom Brafmanom.

"Ako ste u New Yorku i imate gomilu problema, Ben je momak kojeg trebate zvati", kazao je odjetnik iz Los Angelesa Mark Geragos, koji je surađivao s Brafmanom u ranim fazama obrane Michaela Jacksona od optužbi za seksualno zlostavljanje djece.

Geragos i Charles Ross, Brafmanov bivši partner, opisuju ga kao pametnog i lukavog ispitivača svjedoka sa zanimljivim smislom za humor.

"Malo mu je tko ravan u sudnici, a iza toga stoji jako marljivi rad...on će doći do svakog najmanjeg dokaza kojeg pruže tužitelji", kazao je Ross.

Odvjetnici koji su radili s Brafmanom kažu da je njegova tehnika često odabrati jedno ili dva činjenična pitanja i, počevši od publiciteta uoči suđenja, "udariti" po njima. U ovom slučaju predviđaju da će obranu temljiti oko mlade žene koja je optužila Strauss-Kahna, izvlačeći svaku slabost u njezinoj priči ili karakteru do koje mogu doći.

Strauss-Kahn je za obranu angažirao i Williama Taylora III, vodećeg washingtonskog odvjetnika koji ga je prije par godina zastupao u internoj istrazi MMF-a zbog afere sa ženom koja je radila u Fondu. Iako je ukoren zbog lošeg prosuđivanja, nije mu utvrđen neki prekršaj.

Brafman i Taylor su zaposlili vojsku istražitelja, uključujući bivše tužitelje i policajce koji navodno već iskapaju takve stvari kao što su podaci snimljeni na elektroničkim ključevima koji se koriste za otvaranje vrata hotela i detalje iz života žrtve u Gvineji, zemlje u zapadnoj Africi, gdje je živjela prije nego je došla u New York prije sedam godina.

Pored njih, u obranu je uključena i Marina Ein, savjetnica za odnose s javnošću iz Washingtona, koja je radila za bivšeg kongresnika Garya Condita kada je istraživan nestanak njegove pripravnice Chandre Levy, za koju je kasnije utvrđeno da je ubijena dok je trčala u parku.

The Los Angeles procjenjuje da će račun za odvjetnike iznosti više milijuna dolara, za obranu čovjeka koji je prije nego li je dospio u nevolje pregovarao o europskoj dužničkoj krizi i odmjeravao izglede da se kandidira za predsjednika Francuske.

Strauss-Kahn (62) i njegova supruga Anne Sinclair, bogata nasljednica i bivša francuska televizijska novinarka, sada iz njegovog kućnog pritvora u luksuznoj rezidenciji u Tribeci na Manhattanu, upravljaju skupom kampanjom kako bi ga poštedili zatvora.

Kada je Sinclair stigla iz Francuske, u njezinoj je pratnji navodno bio i francuski odvjetnik Jean Veil, koji brani bivši francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca na suđenju za korupciju. Nejasno je da li je i on dio braniteljskog tima, piše LA Times.

Kao naznaka obrane koju priprema Strauss-Kahnov braniteljski tim "teške kategorije" protumačen je podnesak koji su u utorak podnijeli sudu u New Yorku, u kojem traže da se zaustavi policijsko odavanje infromacija o istrazi. U pismu sucu koji vodi predmet, upozoravaju da bi i oni mogli dostavljati informacije medijima u kojima bi "jako potkopali kredibilitet tužiteljice", ali ne žele utjecati na potencijalnu porotu.

Osim osporavanja kredibiliteta tužiteljice, očekuje se da će Strauss-Kahn tvrditi kako je 32-godišnja žena pristala na seks s njim, navodi LA Times.

U dijelu newyorškog tiska više orijentiranog na senzacionalizam, Dominique Strauss-Kahn je već praktično osuđen. U tabloidima je bivši čelnik MMF-a okarakteriziran je kao "arogantan" i pripisan mu je nadimak "Le Perv", a gotovo svakoga dana novi optužujući detalji dolaze do medija iz anonimnih izvora. Prema jednom od izvješća, Strauss-Kahn je žrtvu pritisnuo na krevet dok ga je ona preklinjala da je pusti, da bi joj rekao, "zar ti ne znaš tko sam ja?".

Strauss-Kahnovo iduće pojavljivanje pred sudom zakazano je za ponedjeljak, 6. lipnja.

29.05.2011. 15:09:17
http://metro-portal.hr/basnoslovno-skupi-odvjetnici-trebali-bi-izvuci-strauss-kahna/59413/